4/17/2023

El Consell Comarcal de la Terra Alta participa a la primera reunió de l’òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear

El Consell Comarcal de la Terra Alta ha participat a la primera reunió de l'òrgan de govern del Fons de Transició Nuclear que s'ha celebrat avui a la seu del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, a Móra d'Ebre.

El Govern, a través del departament d'Empresa i Treball, s'ha compromès a transferir a partir del mes de juliol a tots els municipis de l'àmbit territorial del Fons de Transició Nuclear, d'ambdues zones de planificació del PENTA, al voltant de 34 milions d'euros del Fons de Transició Nuclear.

Per a la zona de planificació II del PENTA (Pla d'Emergència Nuclear exterior de les centrals nuclears), la llei 10/2022 estableix que per a l'exercici 2023 es repartirà la dotació per a la zona en parts iguals entre els municipis. Durant aquesta primera reunió de l'òrgan de govern, el departament d'Empresa i Treball ha proposat un mecanisme per assegurar, en aquest repartiment, l'eficiència en la gestió, la seguretat jurídica i la celeritat en la tramitació de les transferències. També ha aprovat que els municipis de la zona de planificació I del PENTA siguin beneficiaris d'aquest repartiment.

Durant la reunió també s'han repassat les modificacions normatives que afecten el fons, el desenvolupament reglamentari del règim de gestió del fons i les següents passes a seguir.

El fons té com a finalitat finançar actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica justa de les zones afectades per l'impacte ambiental de la producció d'energia elèctrica nuclear a les centrals nuclears d'Ascó i de Vandellòs. Les centrals nuclears d'Ascó van entrar en funcionament el 1984 i el 1986, mentre que la central de Vandellòs II ho va fer l'any 1988.