8/08/2022

Francesc Josep Miró Melich (Secretari d'Acció Política i Món Rural PSC Terres de l'Ebre): EL PARLAMENT ACORDA, AMB EL VOT EN CONTRA D’ERC I JUNTS, CONCEDIR AJUTS ALS PAGESOS DE LA TERRA ALTA AFECTATS PER LA PEDREGADA DEL 2021.

La Proposta de Resolució del PSC que reclama implementar ajuts als pagesos afectats per la tempesta del setembre del 2021 a la Terra Alta ha estat aprovada amb els vots de tots els partits menys ERC i JuntsxCatalunya que hi van votar en contra.

"En un moment en què és molt necessari ajudar als pagesos afectats, donat que les assegurances no han respost adequadament, una vegada més el govern d'ERC i JuntsxCatalunya els hi ha volgut donar l'esquena. La gent necessitem un govern que ens ajudi en moments de dificultats, i sistemàticament aquest govern no ho fa". Joaquim Paladella diputat del PSC

El Sector Primari a la Terra Alta és essencial. Resulta evident que gran part dels habitants de la comarca depenen directament o indirectament de l'agricultura i especialment del conreu de la vinya, per això cal que davant d'un fet com aquest des del Govern s'aportin recursos per pal.liar els efectes econòmics d'aquesta. En aquest sentit, la Proposta de Resolució insta al Govern a implementar ajuts per aquests pagesos professionals que estiguin afectats per la pèrdua d'ingressos provocada per la tempesta de pedra i aigua del mes de setembre a la comarca de la Terra Alta, així com a determinar i identificar les parcel·les afectades.

Les dues darreres campanyes han estat molt difícils i complicades, la 2019-2020 va estar molt afectada pel problema de fongs (mildiu), amb una afectació molt alta a les vinyes, amb una disminució molt important de la producció i també de la qualitat en les parcel·les més afectades, el que va produir una baixada significativa en els ingressos d'algunes explotacions, i en la del 2020-2021 el president de la D.O. Terra Alta, en seu parlamentària va dir que la pedregada va afectar el 60% de la producció que quedava per veremar, amb unes pèrdues d'uns 2 milions d'euros.

"Una pèrdua molt significativa d'ingressos que dificulta encara més la rendibilitat de les explotacions agràries. Espero que el Govern compleixi i no passi com en moltes ocasions que els acords del Parlament, si no són del seu gust, acabin guardats en un calaix i no els faci efectius. Vull recordar a ERC que no complir els acords del Parlament és clarament antidemocràtic, i traspua un sentit de fer política poc respectuós amb la voluntat de la gent". Acaba dient Joaquim Paladella.
__________________________
Francesc Josep Miró Melich
Secretari d'Acció Política i Món Rural PSC Terres de l'Ebre