12/10/2021

'L’islam a Ascó', de l’historiador Felip Fucho, guanya el XXè Premi d’Assaig Artur Bladé i Desumvila

El fatarellenc Felip Fucho guanya el XX Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila amb l'obra 'L'islam a Ascó (s. X-XVII). Aportacions i herència'.
El premi s'ha entregat este divendres 10 de desembre al vespre al Casal Municipal d'Ascó, en un acte coorganitzat amb l'Ajuntament d'Ascó i amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre. El premi consisteix en 2.500 euros en metàl·lic i la publicació de l'obra guanyadora, que es presentarà ja editada ja aquesta mateixa nit dins el número 20 de la col·lecció Daliner del CERE.  L'obra analitza el llegat musulmà a Ascó en la història, en el patrimoni local, la llengua i la toponímia i posa èmfasi en una cultura que va perdurar, no tant sols fins a la conquesta cristiana del segle XII, sinó fins a l'expulsió definitiva dels moriscos ordenada  pel rei Felip III el 1610. En aquesta edició del Premi d'Assaig Artur Bladé i Desumvila han concorregut sis obres, totes elles relacionades amb la comarca de la Ribera d'Ebre. El jurat ha estat format pels historiadors David Íñiguez, Daniel Piñol, Josep Solé i per Josep Cañabate com a secretari.

L'acte d'entrega, celebrat al Casal d'Ascó, ha comptat amb la participaci de Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic, i Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes. A més, han fet ús de la paraula l'alcalde de l'Ajuntament d'Ascó, Miquel Àngel Ribes; la presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d'Ebre, Gemma Carim, i el president del CERE, Josep-Sebastià Cid. En acabar ha tingut lloc un concert de la cantant Marina Rossell i una degustació de producte local.