9/07/2021

Unió de Pagesos insta el Govern a posicionar-se sobre els projectes de línies MAT que han de creuar el país


Unió de Pagesos ha sol·licitat una reunió urgent amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACAR), Teresa Jordà per tal d'analitzar els projectes de línies de molta alta tensió (MAT) provinents de l'Aragó planificats en diversos punts del país. D'aquesta manera, el sindicat demana al Departament que es posicioni de manera pública en relació a aquests plans.

Per la seva banda, Unió de Pagesos ja va fer públic el seu rebuig als projectes sorgits en les darreres setmanes com és el cas de la línia MAT que ha d'unir el parc solar fotovoltaic Jaime I a l'Aragó amb Catalunya creuant una quarantena de termes municipals repartits entre les Terres de l'Ebre, el Camp de Tarragona, l'Alt Penedès i el Baix Llobregat. Un pla, aquest, pel què el sindicat ha demanat que se'n prorrogui el termini per presentar-hi esmenes ja que considera que el fet que s'hagi presentat en ple mes d'agost ha dificultat enormement que s'hagi pogut donar a conèixer i estudiar de forma adequada.

Precisament per informar la pagesia i els veïns afectats pels traçats d'aquestes línies, Unió de Pagesos ha convocat una desena de xerrades a diversos punts del territori per on passen els projectes per tractar aquesta qüestió. Les dates, llocs i hores de les xerrades està previst que es facin públics en els propers dies. Al mateix temps, i també properament, Unió de Pagesos té previst presentar mocions als ajuntaments dels municipis que creuen les línies per tal de fer front comú en contra d'aquesta infraestructura.

En aquests moments hi ha a Catalunya tres projectes planificats de línies de molt alta tensió que afecten principalment a les províncies de Tarragona i Barcelona i també a la comarca del Pallars Jussà.

En una roda de premsa celebrada el 26 d'agost a Reus, Unió de Pagesos es va manifestar en contra dels projectes de línies MAT a Catalunya i va recordar un cop més la seva aposta per les línies elèctriques soterrades seguint el traçat de camins per tal de no malmetre l'espai o aprofitant el traçat ja marcat per altres infraestructures ja construïdes així com en defensa d'un model d'energies renovables responsable i respectuós amb el territori.