9/06/2021

S’inaugura la plaça del davant de la catedral de Tortosa

Aquest matí s'ha inaugurat la nova plaça elevada del davant de la Catedral de Santa Maria de Tortosa i que, juntament amb la museïtzació de les restes arqueològiques descobertes del fòrum de la Dertosa romana, constituiran el futur Espai Cota 0.

Al 2015 desapareixien per a sempre les cases de la façana fluvial del segle XIX que hi havia al davant de la Catedral i, amb elles, tot un passat que, a partir d'ara, restarà només a la memòria dels ciutadans. Després d'anys de litigis per la preservació d'aquells immobles, l'Ajuntament aconseguia l'autorització per ordenar-ne el seu enderroc i iniciar així les excavacions arqueològiques al subsòl que, des de feia dècades, apuntaven a l'aparició del fòrum romà de la ciutat.

Les prospeccions van donar fruit i va sortir a la llum un entramat de fonaments d'antics edificis romans alt-imperials, així com també la muralla del s. XIV i la façana fluvial del s. XVI. També dipòsits de garum, bales, clivelles de cinturons, diferents tipus d'ornaments femenins... i l'absis d'una antiga església paleocristiana d'època visigoda. Ara, aquestes restes seran museïtzades a través d'una estructura de micropilotatges, a l'estil de les restes de la Baètulo romana, que n'han permès el seu soterrament i l'edificació de la plaça que avui s'ha inaugurat.

La plaça, de formigó, ressegueix el traçat i l'estil de la plaça de l'Absis de la Catedral formant així un tot unificat que entrellaça ambdós espais. Dissenyada també per poder acollir espectacles i actes diversos, bàsicament en horari nocturn, la plaça compta d'unes graderies laterals i d'una graderia que, al mateix temps, fa de mirador cap a l'Ebre. La plaça queda just a sobre de la carretera que travessa l'Avinguda de Felip Pedrell i, així, guanya un mirador privilegiat de cara al riu i de cara a l'edifici modernista de l'Antic Escorxador i actual Museu de Tortosa.

A més, el nou terreny guanyat al riu permet visualitzar amb total plenitud la façana barroca de la Catedral de Santa Maria de Tortosa que també està sent restaurada i netejada. La fase central ha finalitzat aquests dies, coincidint amb la celebració del Dia de la Cinta, però la crugia esquerra no està prevista que s'enllesteixi fins a finals de maig del 2022.

Una façana que, des d'ahir, incorpora també la imatge al·legòrica a la Mare de Déu de la Cinta de marbre de Carrara que va presentar fa dos anys l'artista Marco Augusto Dueñas.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "la plaça és la culminació de l'actuació duta terme al centre històric de la ciutat que ja estava panificada al 1964" i que "l'actuació ha suposat poder fer visitables les restes arqueològiques que ara s'estan museïtzant i que inaugurarem a la tardor". Roigé ha anunciat que l'espai pretén ser un centre de trobada per a les persones i que la inauguració oficial es farà enmig de les Festes de la Cinta, el dia dels focs d'artifici i del concert de Quico el Célio.

El regidor d'urbanisme, Enric Roig, ha dit que "al final tenim una joia, les restes arqueològiques d'aquí sota que ens demostren que tenim un gran potencial i patrimoni" i ha agraït la seva feina a l'arqueòleg dels SS.TT. de la Generalitat, Joan Martínez, així com també a l'arquitecte del projecte, Josep Camps.

L'obra ha tingut un cost total de 2.400.000€ i, properament, s'acabarà la reordenació dels carrers adjacents amb la peatonalització del C/Santa Anna i la vorera de l'Avinguda Felip Pedrell, així com també l'asfaltatge del tram de la carretera de la mateixa.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 1 de setembre de 2021


Redactat per: Irene López