9/14/2021

Les Festes de la Cinta s’apropen una mica més a la normalitat

Del 2 al 6 de setembre, Tortosa va acollir una nova edició de les Festes de la Cinta que, un any més, es van dur a terme seguint els protocols i restriccions sanitàries marcades pel Procicat, obligant així a concentrar tots els actes en unes franges horàries que no superessin les 24:30h. Per aquestes raons es van haver d'adaptar totes les activitats a la situació sanitària marcada per la pandèmia del Covid-19 havent de reservar entrades prèviament a través del portal web d'Ebreticket.cat, malgrat que això comportés que les entrades s'exhaurissin ràpidament i que, de fet, a alguns dels actes hàgim comprovat que han acabat quedant moltes cadires buides. Des del consistori es va comunicar just abans de Festes una ampliació en alguns dels espectacles, així com també la retransmissió en streaming dels concerts que no van poder ser repetits.

A més, els tortosins van tornar a trobar a faltar actes com el Correfoc, el Cós-Iris, l'Ofrena, la processó pels carrers o els balls als concerts, entre d'altres, ja que, el Procicat no permet encara aquests tipus d'esdeveniments massificats.

Però, intentant recuperar, de mica en mica, la tradició, el pregó de les festes i la presentació de les pubilles i pubilletes va recuperar el seu emplaçament habitual al passeig central del Parc Municipal Teodor González, el dissabte abans de les festes. Així doncs, el dissabte 28 d'agost, el doble de les pubilles i pubilletes habituals (les del 2020 i les del 2021) van prendre l'honor de vestir el vestit tradicional de les pageses abillat amb la banda grana amb la insígnia de l'Ordre de l'Aixa, essent proclamades Reina de Festes, Júlia Aragón i Tafalla, i Reina Infantil, Anna Móra i Segura.

En el marc de l'acte es va fer la lectura del pregó de les festes, per part d'Estrella Martínez, directora d'Infermeria de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa i degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya. Martínez va fer un repàs dels dies més intensos viscuts a l'hospital en plena pandèmia i explicà que arribaren a tenir "32 pacients alhora ingressats a l'UCI, quan només teníem capacitat per a 20 pacients", un missatge que dirigí als negacionistes de la pandèmia que no volen vacunar-se. Martínez lamentà que "el Govern només destini els recursos necessaris a la Sanitat quan hi ha una pandèmia" i destacà que un dels aprenentatges de la pandèmia és que "les alegries es contagien i s'aprèn a parlar només amb la mirada". Va dedicar el pregó a "tots els que ens han deixat i a les seves famílies, als sanitaris, als treballadors de l'oci nocturn, als periodistes, personal de la cultura, de l'esport i a la resta de treballadors essencials", així com també va tenir un record per a la Mare de Déu de l'Estrella, que encapçala el retaule de l'altar major de la Catedral, i en honor a la qual els seus pares de Jaén van voler anomenar-la Estrella. Una Mare de Déu a qui, considera, que també se l'hauria de recordar durant les festes, malgrat no ser la patrona de la ciutat.

L'acte va cloure amb la interpretació del Pasdoble i Himne de Tortosa i l'Himne de la Cinta per part de la Banda Municipal de Música de Tortosa i amb la traca mil·limetrada habitual de la cloenda de les festes, que enguany es va canviar de dia.

El dijous 2 de setembre, el primer dia de les Festes, s'inicià amb la trobada de les pubilles i pubilletes a l'Altar Major de la Catedral de Santa Maria de Tortosa on, tot i no poder venerar la relíquia, se les obsequià amb unes polseretes commemoratives. A continuació, una delegació de les pubilles de les Festes van dirigir-se a la casa consistorial per oferir el panoli als membres de la corporació municipal. Mentre que, la resta de la ciutadania, va poder adquirir el panoli en diversos punts descentralitzats repartits arreu de la ciutat.

A la tarda va tenir lloc el concert dels 19 anys de La Tuna Folk als escenaris amb el bo i millor de la formació que feia més d'un any que no actuava a la ciutat a causa de la pandèmia.

El ball de la Reina, marcat per la pluja i per l'orquestra Pensylvània:

A la nit es va fer el gran concert d'obertura de les Festes de la Cinta, a càrrec de l'orquestra Pensylvània i el ball de gala en homenatge a la Reina de Festes, Júlia Aragón i Tafalla, que va ballar un vals amb el seu germà, per tal de respectar les bombolles de convivència.

El ball de la Reina s'inicià amb un cert retard, causat per la pluja momentània que va mullar taules i cadires. Enguany ningú va poder continuar ballant a la pista un cop acabat el vals i a les taules tampoc s'hi podien veure les ampolles de cava ni els refrescos habituals, però la música de l'orquestra i l'ambient festiu va fer allargar fins al final la vetllada.

La Banda Municipal de Música de Tortosa inaugura la plaça de l'Ajuntament:

El segon dia de les festes, tradicionalment marcat per la Diada de la Gent Gran, no va poder celebrar la missa habitual ni tampoc el dinar de germanor. Però en record seu es va fer una missa a l'Altar Major de la Catedral i un recital de cançó popular a càrrec de la cantant, Anny Noriega.

I amb la Caminada Solidària Mai Caminareu Sols, que organitza l'associació de la Lliga Contra el Càncer, descentralitzada de les Festes, aquest dia es va recordar l'acte amb l'anunci que tothom lluís les polseres de la Lliga durant el dia.

Per continuar la jornada amb el concert de festes de la Banda Municipal de Música de Tortosa des de la recentment inaugurada plaça de l'Ajuntament, que va interpretar diferents pasdobles, BSO de pel·lícules, l'Himne de Tortosa i l'Himne de la Cinta, sota la direcció del mestre, Juanjo Grau.

I la jornada arribava a la seva fi amb el concert estrella de les Festes de la Cinta, amb la gira dels 30 anys del disc Ben Endins, de Sopa de Cabra, el més venut del rock català. Així era com Gerard Quintana i tota la seva banda omplien l'escenari del Velòdrom de l'Estadi Municipal Josep Otero sota l'atenta i il·lusionada mirada dels tortosins que volien reviure els moments viscuts 30 anys enrere i altres que els vivien per primer cop. Aquest era un concert solidari on els diners recaptats amb l'entrada benèfica de 3€ es van destinar al Projecte Emma dedicat a la investigació del càncer de mama i impulsat pel grup de recerca oncològica de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa.

I és que la mateixa nit també tenia lloc el primer dels dos passis del concert del grup Elma, a l'escenari del passeig central del Parc Municipal Teodor González.

Presentació dels nous gegantons en el marc de la Ban Cavalcada:

La tradicional Ban Cavalcada de carros enramats i bestiari popular tampoc es va poder dur a terme i des del departament de Festes van optar per fer-ne un format estàtic amb públic assegut a l'escenari de la plaça de l'Ajuntament. Així doncs, Lo Golafre, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, Els Gaiters de l'Aguilot i la Colla Gegantera, de dolçainers i tambors de Tortosa van participar amb els diferents balls i actuacions.

Fent així temps fins que va fer-se l'hora de donar a conèixer els nous gegantons de la ciutat, Rufo i Rubí, pensats per a fomentar la tradició gegantera entre els més petits. Els nous gegantons són obra del mestre artesà, Joan Iniesta.

El mateix dia, a les 18h de la tarda, es va fer també un nou passi de l'obra de Terra Baixa, d'Àngel Guimerà, a càrrec de La Companyia de l'Escola Municipal de Teatre.

Va ser el dia també que s'inicià la XVIII edició del Festival Ebre Terra de Vent amb un primer concert de Cat Klezmer Trio, format per un clarinet, una guitarra i un contrabaix. I encara en el marc del Festival, actuà a la nova plaça de l'Ajuntament la Lira Ampostina.

Dissabte, tradicionalment, era el dia de l'Ofrena de flors i fruits en honor a la Verge de la Cinta, però com que no es va poder celebrar, es va optar per fer el mateix format que l'any passat, amb una ofrena descentralitzada amb diversos punts de recollida a la ciutat on cadascuna de les entitats podien adreçar-s'hi per lliurar menjar o material escolar.

I davant de la impossibilitat de poder celebrar el Correfoc de les Terres de l'Ebre, es va optar per fer una demostració de foc a l'esplanada del Pavelló Firal de Remolins amb la participació de la Colla de diables Llucifers, Llampec Nois, la Colla de Diables 7 cervells de Jesús i la Colla de Diables i Tambors de Lo Golafre.

La nit va acabar amb la Festa d'Imagina al recinte de l'Auditori, amb l'espectacle The Greatest Musical, amb la representació de les BSO del cinema dels darrers 50 anys com El Gran Showman, El Guardaespatlles, Titànic, Ghost, Missió Impossible... L'espectacle, que comptava amb prop d'una vintena de ballarins, i amb la cantant guanyadora d'un concurs d'A3 Media.



El Dia de la Cinta i del Tortosí Absent:

Diumenge, el dia de la Cinta, s'havia d'iniciar amb el tradicional acte d'homenatge al Tortosí Absent que, al final, va resultar ser més absent que mai. La pandèmia del Covid-19 i l'edat avançada de molts d'aquests tortosins per sotmetre's al risc de viatjar es va tornar a evidenciar quan va ser impossible celebrar l'acte perquè no s'hi havia inscrit ningú.

Així doncs, a les 12h s'oficià la solemne missa estacional en honor de la Verge de la Cinta, presidida pel bisbe de Tortosa, Mn. Enrique Benavent i Vidal. En acabar la missa, es va fer el Ball de l'Àguila de Tortosa en honor de la Verge de la Cinta, les autoritats, la Reial Arxiconfraria de la Santa Cinta, les pubilles i les pubilletes. Acabat el ball, s'inicià, un any més, la processó claustral per l'interior del temple i mantenint en tot moment les distàncies de seguretat. Tot plegat finalitzà amb la interpretació del Pasdoble i Himne de Tortosa per part de la Banda Municipal de Música de Tortosa, que va tocar al davant del reixat renaixentista de la Catedral.

Finalment, a la sagristia es va fer la signatura dels llibres d'honor de l'Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta per part del Rvdm. Sr. Javier Vilanova i Pellissa, bisbe auxiliar de Barcelona, així com també els designats borlistes, Pascual Centelles i Pepita Rovira. Pel que fa a les encarregades de dur l'estendard de la Cort d'Honor de la Mare de Déu de la Cinta, aquestes van ser Cinta Curto Giné, Cinta Curto Anoll i Cinta Queralt Moreso.

La tarda va continuar amb el segon passi del concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa des de la plaça de l'Ajuntament, així com també les actuacions de Apocadixie Cotton Pickers i CoblaTropic, en el marc del Festival Ebre Terra de Vent.

A la plaça de l'Absis va fer-se el concert "D'Aquí i d'Allà", en homenatge a les músiques tradicionals i de festa d'arreu de Catalunya i fent un incís especial en el record de la música del mestre Joan Moreira. El concert de dolçaina i tambors va ser a càrrec de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa.

Finalment, a la nit també va tenir lloc l'actuació estel·lar del grup Blaumut, que era el primer cop que tocaven a Tortosa i van venir en el marc de la presentació del seu darrer disc, 0001. El concert es va celebrar, de nou, al recinte tancat del Velòdrom de l'Estadi Municipal.

I, al mateix temps, al recinte de l'Auditori Felip Pedrell es celebrà el ball de gala en homenatge a les pubilletes, amenitzat per la música de l'orquestra Cimarrón, una gran i reconeguda formació musical tortosina que ha estat guardonada amb cinc premis ARC.

La Diada del Riu i dels Xiquets:

L'últim dia de les festes, la Diada del riu i dels xiquets, es va iniciar amb el contacontes "Un riu de contes", a càrrec d'Irene López, a bord del llagut de Lo Sirgador. Aquest contacontes també anava vinculat al Projecte Emma i allí es van poder adquirir els contes de "La Flamenca Emma" en benefici a la fundació.

La tarda va continuar amb el Concurs Obert de Pesca Infantil i amb els dos passis de l'actuació musical de Dàmaris Gelabert amb la seva gira Mou el Cos, al passeig central del Parc Municipal Teodor González.

D'altra banda, des de les 18:30h fins a les 20:30h, van tenir lloc a la plaça de l'Ajuntament les 49enes Jornades Internacionals Folklòriques de Catalunya, en el marc del certamen d'Adifolk i de la Capital de la Cultura Catalana. Allà van actuar Joseret i la Rondalla, el grup de jota de l'esbart Lo Planter, els Castellers de Tortosa, la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, amb l'actuació especial del grup de ball folklòric d'Ucraïna.

I per acomiadar-se de les Festes, es van celebrar dos passis consecutius del tradicional concert de música d'arrel D.O. Terres de l'Ebre, de la mà de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, que van ser també els encarregats d'inaugurar oficialment la plaça del davant de la Catedral. El concert va comptar amb alguns dels temes clàssics del grup com Lo Carrilet de La Cava o Mare, dedicat a la Cinta. Al llarg del concert es van poder veure projeccions de llums i de colors a la façana barroca de la Catedral de Santa Maria de Tortosa que, des de fa pocs dies, té instal·lada l'escultura de Marco A. Dueñas.

En acabar el concert, i també traslladats en el calendari habitual de les Festes, es va fer el castell de Focs d'Artifici com a cloenda d'aquesta edició adaptada a les conseqüències de la pandèmia del Covid-19 de les Festes de la Cinta 2021.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 6 de setembre de 2021



Redactat per: Irene López