8/29/2021

L’Eufònic celebra els seus 10 anys amb més presència a Tortosa

El passat divendres 20 d'agost, el Museu de Tortosa va acollir la inauguració del festival Eufònic que, en aquesta edició, celebrava el seu 10è aniversari.

A més, a Tortosa hi té lloc també l'any de la capitalitat de la Cultura Catalana 2021 i, aquest fet, ha comportat també que s'hagi augmentat la presència del festival al municipi.

Així ho va explicar el regidor de cultura, Enric Roig, que va destacar que "l'Eufònic és la simbiosi perfecta entre la CCC i l'Ajuntament perquè ens permet manifestar la gran potència a nivell cultural del que són les Terres de l'Ebre i Tortosa". Roig va dir també que se sent orgullós "de tenir dos tortosins dins de la programació del festival com Carlos Martorell i el jove raper, Aka Pedro".

Per la seva banda, el director d'Eufònic, Vicent Fibla, va expressar que "l'Eufònic pren una forma renovada a Tortosa a través de l'Eufònic Pro, una instal·lació artística i dos concerts" i va voler fer una menció especial a en Carlos Martorell, ja que, "és un artista que ha format part d'Eufònic des de la primera edició amb diversos projectes".

Fibla va detallar que també hi ha tingut lloc l'Eufònic Pro, una mena de cursets que s'han celebrat a l'Escola d'Art de la Diputació de Tarragona a les Terres de l'Ebre i que han combinat el format presencial i el telemàtic, potenciant les Terres de l'Ebre com a territori de les arts digitals i performatives. Han constat d'una visita guiada, un total de cinc taules rodones i cinc presentacions de projectes.

Així doncs, el dia de la inauguració, a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa, es va poder visitar la intervenció "Anant d'una extremitat a una altra, d'un costat a l'altre, d'una cosa, per dins d'ella", dels artistes Laura Llaneli i Òscar de la Fuente. Ambdós tenen un gran interès per la sonoritat, entesa com una espècie de veu primigènia, situada més enllà del llenguatge i de la carnalitat de la parla humana, una veu que és capaç de dir sense paraules i transcendir el sentit d'aquestes.

L'obra s'inspira amb la teoria de la pensadora feminista, Karen Barad, que parla "d'enredaments" i "intraccions", mostrant-se crítica amb el pensament representacionalista.

Per dur a terme aquesta instal·lació, Llaneli i de la Fuente van enregistrar les veus de vint persones anònimes de Tortosa al Teatre-Auditori Felip Pedrell. Aquestes veus ara s'escolten a través de la vibració produïda per vuit transductors ubicats a diversos punts del sostre de la Sala Antoni Garcia. Totes elles s'aproximen a la freqüència de la nota "la" de 440hz, que s'entén com a estàndard correcte d'afinació. Tot i que la intervenció també critica aquest fet. I així, seguint els preceptes de Barad, la instal·lació funciona com un cor de veus difractat que creen interaccions entre els visitants que passegen i escolten els sons de la sala, tot generant una nova entitat post-humana i performativa que ens enreda i ens arrossega dins seu. La mostra es podrà visitar fins el 12 de setembre en els mateixos horaris que el Museu.

A més, l'Eufònic també ha dut a terme el concert de Joan Miquel Oliver, el guitarrista i compositor d'Antònia Font a la plaça de Mossèn Sol. Oliver es presentà en un format Power Trio que combinava els sons acústics, folk i pop electrònic carregat de melangia i d'imatges oníriques.

I des dels Reials Col·legis, l'aposta de Carlos Martorell, Grandia i Vilajuana amb el seu espectacle "Acte de fe". L'espectacle ens mostrà tres artistes multidisciplinars de diverses generacions que toquen instruments medievals, com la viola de gamba, però també sintetitzadors i cants mesclats amb Max/MSP. Però, tot plegat, ho fan amb l'ajuda de la intel·ligència artificial d'un ordinador que a base d'algoritmes crea noves partitures litúrgiques. En definitiva, una relectura de les cançons tradicionals religioses del passat, passades pel sedàs del segle XXI per part d'un dels projectes catalans més interessants del moment. Un espectacle que s'hauria hagut d'estrenar l'any passat amb la col·laboració de Fira Tàrrega i de la Fira Mediterrània de Manresa, però que no va poder ser per l'auge de la pandèmia.

Així doncs, el divendres 27 també va tenir lloc una ruta guiada pel casc antic tortosí amb un equip de so portàtil i una acció sonora-musical dedicada a la iconografia religiosa que va fer vibrar el nucli antic de la ciutat fent-lo sonar com si es tractés d'una Rave transtemporal.

El festival, a més, també ha tingut presència als municipis de: Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Batea, Corbera d'Ebre, Miravet, Roquetes, Ulldecona i Vinaròs. Totes les entrades es van haver de reservar prèviament a través de la mateixa web del festival i els espectacles van comptar amb un aforament limitat.Tortosa, Terres de l'Ebre, 29 d'agost de 2021


Redactat per: Irene López