8/29/2021

Les pubilles, protagonistes del cartell de les Festes de la Cinta

Aquestes Festes de la Cinta també seran del tot atípiques al no poder-se celebrar amb les condicions normals davant de la crisi sanitària del Covid-19. No obstant això, seran una mica millors que l'any passat i es podran celebrar més actes amb aforaments limitats i les pertinents mesures de seguretat. I enmig d'aquestes anomalies, enguany seran pubilles i pubilletes les noies que ho haurien hagut de ser l'any passat i també les d'aquest. És per això que el cartell de les festes ha volgut homenatjar-les essent creat expressament per a elles. La dissenyadora gràfica, Marta Viladrich, ha estat de nou la responsable de dur-lo a terme i ho ha fet amb una composició original que no deixarà ningú indiferent. Amb una imatge contra-picada de les faldilles dels diferents colors de les pubilles s'exposa una composició perfectament alineada que recorda que a tots els actes de les festes haurem de conviure amb la distància de seguretat de metre i mig, que recorda la imatge gràfica de les cadires, perfectament arrenglerades i distanciades, en un dia de concert. A més, Viladrich ha explicat que vol jugar amb els diversos colors de les robes per donar-li vida al cartell i recordar que aquests són el símbol perfecte de les ganes que té la ciutadania de sortir al carrer, de tornar a la normalitat i de ballar. I el fons es complementa amb una sanefa que conforma un patró i que s'inspira amb les arracades tradicionals de les pubilles. Al mateix temps, les lletres, de pal i sans serif, recorden també la rigidesa normativa dels temps que vivim i contrasten adoptant també la mateixa gamma cromàtica que les faldilles que les envolten.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "hem estat treballant al màxim per poder dur a terme les Festes de la Cinta 2021 com sempre s'han conegut, però també complint les mesures que diu el Govern de la Generalitat" i ha recordat que "enguany les pubilles són les protagonistes i per això ho hem volgut reflectir a través del cartell".

I en el marc de la presentació del cartell també s'ha aprofitat l'ocasió per a donar a conèixer alguns dels detalls dels actes més destacats de la programació de les Festes de la Cinta.

En aquest sentit, Roigé ha lamentat que, un any més, no es puguin celebrar les proves del Circuit Penyes, el Cós-Iris, el Correfoc, l'Ofrena o els tradicionals focs artificials. La proclamació de les reines de Festes i la imposició de la banda a les pubilles i pubilletes tindrà lloc dissabte 28 al Parc Municipal, com era tradicional. Allà també es farà el pregó que, anirà a càrrec de la cap d'Infermeria de l'Hospital Verge de la Cinta i degana del Col·legi d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Estrella Martínez. Se la escollida perquè representarà un sector que es troba encara en una situació molt complexa i que ha ajudat a alleugerir els efectes de la pandèmia.

Com a novetat, les Festes de la Cinta comptaran amb dos nous espais per a acollir diversos actes, seran la renovada plaça de l'Ajuntament i la plaça del davant de la Catedral que està previst que s'inauguri recentment. Així doncs, a la plaça de l'Ajuntament tindrà lloc el concert de la Banda Municipal de Música de Tortosa i la Ban Cavalcada, mentre que a la plaça de la Catedral es farà el concert de música d'arrel de fi de festa amb el grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, el dia 6, i del qual se'n faran dos passis.

Cal recordar que en el marc de les Festes de la Cinta el dia 3 es farà el concert solidari en benefici del Projecte Emma amb el grup Sopa de Cabra i que, finalment, tindrà lloc al Velòdrom Municipal. Allà també es farà el concert de Blaumut, diumenge dia 5. Aquest serà gratuït i caldrà fer prèviament la reserva a EbreTicket. El dia 4 actuarà també al Parc Teodor González el grup Elma i es celebrarà una adaptació de la tradicional Festa d'Imagina Ràdio al Teatre-Auditori Felip Perdell. Pel que fa als balls de gala de les pubilles i pubilletes, aquests es faran igual que s'han fet fins ara al recinte de l'Auditori i amb les orquestres Pennsylvània i Cimarron i amb la reserva prèvia de les taules. No obstant, només podran ballar les pubilles i es prohibirà la participació a la resta d'assistents.

El dia 2 també hi haurà l'actuació de Pot Petit en benefici del Banc dels Aliments al Velòdrom Municipal, Clap! al Parc Teodor González i el dia 6 també vindrà Damaris Gilabert al Parc Teodor González.

Com que no es podrà celebrar la Caminada Solidària de la Lliga Contra el Càncer es farà la recaptació simbòlica d'una polsera solidària a diversos establiments de la ciutat i en substitució de l'Ofrena de Flors i Fruits es tornarà a optar pel model de l'any passat on, diferents punts habilitats, recaptaran aliments, flors i material escolar al llarg de tot el dia.

El panoli també s'haurà de fer amb diversos punts descentralitzats i la Ban Cavalcada se celebrarà amb total normalitat i allà es presentaran també públicament els nous gegantons de la ciutat. Per tal de recordar el Correfoc de les Terres de l'Ebre, es farà una exhibició de les bèsties del correfoc i d'enceses de foc a la Plaça de Sant Joan del barri del Rastre.

Es mantindran els actes tradicionals com la missa de la Santa Cinta i la processó claustral en Honor a la Verge de la Cinta, igual que en la passada edició davant la prohibició de fer processons pels carrers. El mateix dia al matí es farà també l'acte del Tortosí Absent.

L'últim dia de festes acabarà amb el castell de focs d'artifici que es faran acte seguit d'acabar el darrer passi del concert de Quico el Célio a la plaça de la Catedral.

I amb tot, han recordat també que aquells qui encara no l'hagin vista, podran veure també l'obra de teatre de Terra Baixa a l'Auditori Felip Pedrell.Tortosa, Terres de l'Ebre, 12 d'agost de 2021


Redactat per: Irene López