8/29/2021

Gegantons per als més petits per preservar la tradició

És ben sabut que els oficis tradicionals cada cop van desapareixent més ràpidament i que costa trobar adeptes entre les generacions més joves que vulguin continuar la tradició familiar o vulguin aprendre una feina tradicional. S'imaginen com serien unes festes majors sense els artífexs que hi ha al darrere per fer-les possibles? Això es van preguntar un dia des de la Colla Gegantera, Cort de Bèsties i Dolçainers de Tortosa en adonar-se'n que no tenien un relleu generacional potent per als geganters que des de fa dècades traginen amunt i avall els gegants més emblemàtics i majestuosos de tota Catalunya. I amb aquest objectiu, el de poder apropar la tradició gegantera als més petits, conjuntament amb el departament de Festes de l'Ajuntament de Tortosa s'ha apostat per començar a crear la primera parella de gegantons. Es tracta d'una rèplica de la parella de gegants actuals de Rufo i Rubí, inspirats amb els personatges de la llegenda de la Cucafera.

La tasca li ha estat encomanada al mestre artesà, Joan Iniesta, de Calaix de Sastre, que avui ha donat a conèixer els esbossos de guix dels qui seran els propers gegantons de la ciutat i que seran formalment presentats en el marc de les Festes de la Cinta, a la Ban Cavalcada de dissabte, tot i que no seran batejats fins al cap de setmana vinent, moment en el qual tindrà lloc la Trobada de la Ciutat Gegantera de Catalunya.

Iniesta ha explicat que "no són una rèplica exacta dels actuals perquè les seves proporcions i els materials utilitzats en aquella època, al 1957, ens ho impedien de fer igual". I és que els gegants de Rufo i Rubí no només són els més alts del país, sinó que estan construïts amb cartró-pedra i fusta, fet que fa que siguin molt pesants. Ara s'apostarà per la fibra de vidre, material que s'empra des de fa anys amb totes les construccions d'imatgeria popular, per fer uns gegantons de 2,10m., fàcilment portables per la canalla, a partir dels 10 anys.

Però de canvis n'hi ha alguns més, ja que també s'ha preferit que el cabell i les corones i barrets que duen els originals formin part de la mateixa escultura i no siguin complements afegits, com passa amb els actuals que, fins i tot, porten una perruca fabricada amb cabell natural. Pel que fa a la indumentària, s'ha optat per rescatar els vestits que duien al segle XX i que es van substituir en una anterior remodelació dels gegants al 1999. Rubí duia un vestit rosat amb les mànigues blau cel, mentre que Rufo en duia un de marró amb la capa i el barret grana. A més, també cal destacar que els gegantons miraran frontalment els ciutadans quan desfilin pels carrers, tenint en compte que els gegants de gran format, obra de Pere Aixendri, presenten una mirada caiguda, amb una certa sumptuositat, per contrarestar l'alçada imponent de quatre metres que tenen.

I tot plegat, tal i com ha explicat el mateix president de la Colla Gegantera de Tortosa, Joan Carles Bonfill, s'enllaça també amb una finalitat lúdica i educativa dirigida a les escoles a través del projecte, ideat fa dos anys, "Gegants a l'Escola" que pretén apropar els elements més distingits de la imatgeria popular tortosina i inculcar els valors participatius i d'esforç que hi ha al darrere de les festes majors.

Per la seva banda, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "com a govern municipal hem apostat sempre per la cultura popular i hem volgut que aquesta sigui un referent i que es pugui potenciar cada any" i ha informat que "després de la presentació dels gegantons començarem a treballar amb la construcció d'una rèplica dels gegants actuals que ens permetrà preservar els actuals". Per Roigé "és molt important que enguany Tortosa sigui la capital de la ciutat gegantera de Catalunya perquè això ens ha permès estar, de la mà de la colla gegantera, reforçant aquesta candidatura i el seu paper". En relació als gegantons ha afegit que "volíem que hi hagués encara més tradició gegantera a la ciutat i que continués perquè els xiquets i xiquetes puguin participar-hi així de forma activa".

A la presentació han assistit també el regidor de Festes, Domingo Tomàs, i el regidor de Cultura, Enric Roig.Tortosa, Terres de l'Ebre, 11 d'agost de 2021


Redactat per: Irene López