7/25/2021

Valoració de la cloenda del Ban del Renaixement

Entre els dies 22 i 25 de juliol, Tortosa ha tornat a endinsar-se al segle XVI, però no de la manera que voldria, ja que no s'ha pogut celebrar la Festa del Renaixement amb total normalitat arran de la crisi sanitària derivada de la pandèmia del Covid-19. Així doncs, des del consistori es va decidir ajornar la XXV edició per a l'any vinent quan s'espera poder reviure la festa de manera normal i fent una gran celebració.

No obstant això, al llarg d'aquests dies s'ha celebrat el Ban de la Festa del Renaixement, una mena de festa alternativa amb aforaments limitats, reserves prèvies i passis abundants per poder rememorar al menys el bo i millor dels espectacles propis de la casa i que feia ara ja dos anys que els ciutadans no els podien veure.

Així doncs, fent-ne versions reduïdes de mitja hora i d'entrada gratuïta, en la majoria de casos, els tortosins han pogut visitar espectacles com: La Cantina Cantorum, Il Festino, La Taverna d'Enrico, el Torneig Cavalleresc, els Abanderats de la Festa, Els Moriscos, el Bosc Màgic, la visita de Massimiliano Monteminori amb la Commedia dell' Arte, el concert Cel o Infern, la Justa, els gegants i la cort de bèsties, la Fanfara de la Vegueria, el ball de cavallets, Ordo Vagorum, Grisäs de Jèrus, la música del llaüt i la tiorba de Raül Martínez o el ball de les famílies nobles.

Aquest migdia ha tingut lloc la missa d'època del segle XVI a la Catedral de Tortosa amb les interpretacions del Cor Flúmine i, en acabar, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha fet la valoració a la premsa tot destacant que "no hem pogut celebrar la Festa tal i com la coneixem, però volíem que es mantingués l'essència del que estem acostumats a fer. Per això hem dut a terme el Ban de la Festa amb entitats i associacions de Tortosa i en fem una valoració molt positiva perquè la gent ha respost". Roigé ha dit que "hem tingut una mitjana que supera el 90% a tots els espectacles" i també s'ha mostrat agraïda per la rebuda que ha tingut per part de la població el cartell de la XXV edició que ha il·lustrat la dibuixant, Pilarín Bayés.

Tot i garantir les mesures de seguretat en tot moment, els diversos vigilants dels espectacles han hagut de fer constants recordatoris al públic assistent que duia la mascareta mal posada o no la duia pensant-se que no era obligatòria a l'aire lliure. Cal destacar que l'acte que ha registrat un nombre més elevat d'assistents per passi ha estat el Torneig Cavalleresc que ha arribat a les 200 persones i que en alguns dels actes s'ha pres també la temperatura dels assistents.

Amb tot, s'espera que la XXV edició es pugui celebrar amb total normalitat i el 25è aniversari de la Festa del Renaixement estigui a l'alçada desitjada.

Tortosa, Terres de l'Ebre, 25 de juliol de 2021

Redactat per: Irene López