7/23/2021

Tortosa viatja al segle XVI, però només de forma testimonial


Pilarín Bayés és l'autora del que serà el cartell de la XXV Festa del Renaixement


Ahir a la tarda es va donar el tret de sortida al Ban de la Festa del Renaixement, el model alternatiu pel qual s'ha apostat des de la comissió de festes de l'Ajuntament de Tortosa, davant la impossibilitat de dur a terme la XXV edició de la Festa del Renaixement tal i com estava prevista, a causa de la crisi sanitària derivada de la pandèmia del Covid-19. Així doncs, entre els dies 22 i 25 es duran a terme una sèrie d'actes que comptaran amb diversos passis, amb aforament limitat i distàncies de seguretat i per als quals caldrà fer una reserva prèvia al portal web d'Ebreticket.cat o de la Festa del Renaixement, en el cas dels que són de pagament, per tal de poder assistir-hi.

Des del bell mig de la Plaça de l'Absis, al so dels gaiters, dolçainers i tambors, es féu la lectura del ban anunciador de la Festa que es recuperaria l'any vinent, "després d'haver estat sofrint una pandèmia de la pesta negra que havia assetjat la ciutat".

I amb la subtilesa renaixentista engalanant-ho tot, es va donar pas a la procuradora en cap de la ciutat, Meritxell Roigé, perquè fes el seu parlament inaugural. Roigé destacà que "enguany no podem estar al Portal del Romeu obrint les portes ni a la Plaça de l'Ajuntament fent la inauguració de la Festa", però "celebrarem actes en espais acotats que no ens impediran reviure l'esperit del Renaixement, però en un format molt més reduït". L'alcaldessa recordà que "el ban és l'anunci de la festa grossa de l'any següent, quan tornaran les tavernes, els vestits d'època, el mercat d'època, el taulell al carrer o els campaments" i és que l'any 2022 també serà l'any en què "tindrem acabada la plaça del davant de la Catedral i l'Espai Cota 0, el passeig de les escultures del Passeig de Ronda o la renovada Plaça de l'Ajuntament".

Va ser llavors quan es va procedir a donar a conèixer el cartell de la XXV edició que ha estat dissenyat per la dibuixant i il·lustradora dels famosos llibres sobre la història de Catalunya, Pilarín Bayés. Al cartell hi apareixen diversos personatges icònics de la Festa com els abanderats, les famílies nobles, la Fanfara de la Vegueria, els procuradors... i segons Roigé, "és una autèntica obra d'art que ens ajudarà encara més a projectar la nostra ciutat", per acabar convidant Bayés a la celebració de la XXV Festa prevista per a l'any vinent. L'alcaldessa i el regidor de Festes, Domingo Tomàs, van lliurar-li un quadre de la reproducció de la pintura del s. XVI del pintor flamenc, Anton Van der Wyngaerde.

Per la seva banda, la dibuixant, Pilarín Bayés, destacà que "vaig voler que s'hi veiés una identitat de ciutat i que el riu tingués la seva representació perquè l'any vinent serà protagonista de moltes coses". Afegint que "em va fer una gran il·lusió aquest encàrrec i, he de dir que a la meva edat m'ha copsat molt aquesta festa".

El cartell es va presentar públicament mitjançant una lona de gran format que va pujar amb unes corrioles per la façana de la Catedral que dóna a la mateixa Plaça de l'Absis i ha tingut molta acceptació entre la ciutadania.

En el transcurs de l'acte també hi van actuar la Fanfara de la Vegueria, els gegants i la Cort de Bèsties, el ball de l'Àliga de la ciutat, les famílies nobles, el ball de cavallets, la Suterranya i els abanderats de la Festa, acompanyats de la Colla Jove de Dolçainers de Tortosa, que van ser els encarregats de cloure la inauguració.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 de juliol de 2021

Redactat per: Irene López