7/23/2021

S’inaugura l’exposició dels grotescos als Reials Col·legis

Ahir a la tarda, el regidor de cultura, Enric Roig, el regidor de festes, Domingo Tomàs, i el director de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, Albert Curto, van inaugurar l'exposició sobre els grotescos a la sala d'exposicions dels Reials Col·legis.

Es tracta d'una mostra que vol posar en valor els elements típics del segle XVI que es troben entremig de cadascuna de les parelles reials que envolten el fris de la primera galeria del Col·legi de Sant Jaume i Sant Maties. Es tracta d'uns motius decoratius que sovint passen desapercebuts, però que tenen una gran rellevància, sobretot pel llenguatge críptic i iconogràfic que hi ha al seu darrere.

Com diu el director de l'Arxiu, Albert Curto, "no són només un motiu ornamental, sinó que al darrere hi ha tot un llenguatge simbòlic de primer nivell" i és que per arribar a determinar què simbolitzen cadascun dels grotescos han comptat amb l'ajuda i l'anàlisi del doctor en història de l'art de la Universitat de Lleó i especialista en la matèria, César García Álvarez.

El doctor, que es va desplaçar a Tortosa per primer cop per impartir una conferència sobre el tema, va poder veure presencialment per primera vegada els grotescos i va determinar que en faria un estudi amb més profunditat, analitzant també els que es troben a la portalada del mateix col·legi i que, de tot plegat, se'n podria fer una exposició més àmplia o, fins i tot, plantejar-se alguna publicació.

Unes propostes que s'han vist amb molt bons ulls per part d'ambdues regidories, tenint en compte la importància d'enguany del municipi com a Capital de la Cultura Catalana i també el fet que l'any vinent se celebrarà la 25ª edició de la Festa del Renaixement. En aquest sentit, Tomàs va apuntar que "fins i tot es podria crear una obra teatralitzada itinerant pels carrers que ajudés a difondre la idea dels grotescos, perquè als inicis la Festa del Renaixement va beure molt de la cultura de fora, però de mica en mica, hem anat descobrint la nostra pròpia història i també l'hem de donar a conèixer".

Per la seva banda, el regidor de cultura, Enric Roig, va destacar que "cal agrair la col·laboració de sempre de l'Arxiu amb la Festa del Renaixement" i que "la llavor de la capital continuarà estant present al llarg dels anys". Per acabar encoratjant la ciutadania a visitar l'exposició que estarà a l'edifici durant tot el mes d'agost.

Així doncs, l'exposició consta d'unes fotografies de tots els grotescos, ordenats segons la part del fris en el qual es troben, acompanyades d'uns dibuixos de Toni Térmens amb una breu explicació iconogràfica i simbòlica dels elements que s'hi observen. Els grotescos poden tenir connotacions positives o negatives en funció dels elements que s'hi disposen com, per exemple, puttis alats, caps de gossos, deïtats femenines, vegetació abundant amb plàteres, calaveres amb inscripcions àgrafes o el caduceu alat de Mercuri. Unes representacions que encara no estan analitzades al 100% i que queda molt per descobrir, tal i com va referir el doctor de la Universitat de Lleó, César García Álvarez, a la seva posterior conferència en destacar que "el pati conté un conjunt iconogràfic riquíssim i ple d'una lògica extraordinària i és un dels conjunts més interessants que conec de tot el Renaixement espanyol".



Tortosa, Terres de l'Ebre, 21 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López