7/18/2021

S’inaugura el Proto-Festival amb concerts de l’OCTO i d’Òscar Antolí

Ahir a la tarda, des dels Reials Col·legis es donava el tret de sortida al Proto-Festival, organitzat per l'Associació Festival de Música de Tortosa, encapçalada per la soprano, Cecília Aymí, i el violinista, David Matheu. El festival pretén difondre les músiques del repertori clàssic pels diferents carrers i places de la ciutat a través de concerts acústics, de cambra, simfònics, agrupacions vocals i, fins i tot, màster classes per part de professors de prestigi internacional.

Aquest ha estat el cas de Rivka Golani, una prestigiosa violista internacional, que ha actuat com a solista juntament amb l'Orquestra de Cambra de Tortosa (OCTO) i sota la direcció del mestre Jordi Bonilla, al pati dels Reials Col·legis de Tortosa. Golani serà també l'encarregada d'una màster class amb diversos alumnes que s'han inscrit al curset i que interpretaran els temes estudiats en un concert.

Al vespre, tots aquells que ho van desitjar van poder gaudir d'un concert exclusiu del músic i compositor tortosí establert a Viena, Òscar Antolí, i el seu quartet, al bell mig de la Plaça de l'Absis. Antolí va venir a presentar el seu últim disc, "Penínsulas", en el qual s'endinsa en les músiques provinents de les penínsules Ibèrica, Balcànica i de l'Anatòlia. D'aquesta manera li dóna protagonisme a un instrument referent del món del jazz, com ho és el clarinet i el clarinet baix, barrejant-lo amb les músiques d'arrel de diversos punts de la Mediterrània.

I això ho fa amb el millor acompanyament possible, el del seu quartet, format pel baixista eslovè, Marko Ferlan, el bateria valencià, Carlos Ronda, i el guitarrista flamenc austríac, Rainer Maria Nero.

Així doncs, des de l'Absis es van poder escoltar cançons com "Ezno", "Tortussak", "Vardar Sunset" o "Kabalejant", aquesta darrera, una cançó interpretada amb el kabal, una mena de flauta típica dels pastors dels Balcans. Antolí va interpretar també la cançó que dóna nom al seu àlbum, "Penínsulas", que originàriament va cantar-la la cantant grega, Alexia Chrysomalli. Sense oblidar-se ni un instant de les seves arrels, les tortosines, interpretant, fins i tot, una jota tortosina en homenatge al Canalero.

Les entrades de tots els concerts programats en el marc del Proto-Festival s'han d'adquirir mitjançant una reserva prèvia a través del web del Teatre-Auditori Felip Pedrell.Tortosa, Terres de l'Ebre, 16 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López