7/11/2021

(R) Minds, l’espectacle de dansa contemporània de l’Institut Valencià de Cultura, arriba a Tortosa

Ahir al vespre la plaça de l'Absis es va reconvertir en pista de ball per acollir l'espectable de dansa contemporània (R) Minds, de l'Institut Valencià de Cultura, i que formà part de la programació del Circuit Nòmada de Fira Tàrrega.

Tal i com explica la companyia, els peregrins de l'asfalt caminen per la ciutat impulsats per la inèrcia de la quotidianitat i pels seus pensaments. A poc a poc, els pensaments provoquen el canvi en el seu moviment, en la seva relació amb l'espai, amb el moviment quotidià i, finalment, el pas del pensament individual al pensament col·lectiu en trobar-se amb altres cossos amb els quals ballar i transformar-se. Una peça de carrer, efímera i itinerant, en la qual el moviment i la dansa provoquen un diàleg entre el pensament i l'acció, entre allò individual i la col·lectivitat, entre allò essencial i allò accessori de les vides que caminen.

Així doncs, els intèrprets apareixen a l'escena acompanyats tota l'estona d'uns altaveus mòbils que reciten poemes, llegeixen textos, reivindiquen temàtiques o qüestionen comportaments socials sovint poc qüestionats. Un joc de llums i sons amenitzen el ball i la interpretació teatral dels actors i ballarins de l'espectacle. Quin és el paper de les dones? Per què no ens ocupàvem dels fills i dels pares fins que vam estar confinats pel Covid-19? Lluitem per canviar les injustícies socials? Hem de revelar-nos envers l'autoritat? Són algunes de les temàtiques o de les qüestions que aborda l'espectacle contraposant els personatges amb el reflex de la societat, que són el seu públic.

Primer dialoguen i ballen de forma individual, però al final acaben l'espectacle fent pinya com a col·lectiu social que són i intentant així afrontar els seus dubtes, en definitiva, els seus pensaments, convidant a última instància a que sigui el públic qui també els acompanyi tot ballant des de la pista. Això sí, aquest cop, amb una participació moderada i amb una certa distància de seguretat, tenint en compte la situació de la crisi sanitària del Covid-19 i l'augment de casos que s'està produint les darreres setmanes.

Els intèrprets han estat: Noèlia Arcos, Paula Escamilla, Marta García, Javier Hedrosa, Margarida Mateos i Carlos Tomàs.Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López