7/20/2021

Prop de 500 persones es concentren per demanar l’enretirada del monument franquista de Tortosa

Ahir al vespre, prop d'unes 500 persones es van aplegar a la platja fluvial de Ferreries per demanar l'enretirada imminent del monument franquista a la Batalla de l'Ebre d'enmig del riu. L'acte, organitzat per la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes de Tortosa, ha comptat amb la presència de la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie.

Paluzie va destacar que "des de l'ANC donem suport a la plataforma que demana l'enretirada del monument d'exaltació franquista que s'instal·là el 1964" i que "l'Ajuntament ja l'ha descatalogat del BIL i això ho facilita per poder acabar construint aquí una passarel·la i recuperar la memòria de l'antic Pont de la Cinta que va ser bombardejat durant la Guerra Civil". Per Paluzie, "cap ciutat de tradició democràtica es pot permetre tenir aquest monument aquí" i es va mostrar esperançada amb la resolució judicial, tot destacant que "quan la hi hagi serà favorable a la supressió del monument".

Per la seva banda, el representant de les entitats memorialistes de Catalunya que han donat suport a l'enretirada i president de l'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, Carles Vallejo, va argumentar que "davant la decisió del contenciós administratiu de Tarragona que ha ordenat la paralització dels treballs previs per retirar-lo, les entitats memorialistes sostenen que el monument inaugurat el 1966 per part de Franco no representa cap valor vinculat a la Pau ni als Drets Humans i que es va concebre com una apologia al bàndol franquista de la Batalla de l'Ebre". Vallejo va deixar clar que "la normalització democràtica en una societat avançada és del tot incompatible amb la reinterpretació d'artefactes que exalten el feixisme i potencien els valors militaristes". Demanant que "siguin eliminats de l'espai públic sense que aquesta acció comporti cap pèrdua de coneixement sobre el passat" i que "d'acord amb l'article 15 de la Llei de la Memòria Històrica del 2017 sigui enretirat".

La portaveu de la Comissió per la Retirada dels Símbols Franquistes, Esther Baiges, va dir que "aquest monument no era un monument per a la Pau ni per la Concòrdia, sinó que ho era de la venjança i de la por" i que "ara és l'hora de retre un homenatge a totes les persones que van ser víctimes del feixisme a les Terres de l'Ebre, com l'alcalde tortosí que fou afusellat, Josep Rodríguez". Recordant també que "no volem que el feixisme sigui futur", referint-se a l'auge de l'extrema dreta que s'està vivint i instant l'Ajuntament de la ciutat a "presentar un recurs contra les mesures cautelars com ja ho ha fet el Departament de Justícia de la Generalitat", atès que no ha fet i que cap representant del govern municipal va assistir a l'acte.

Els qui sí que van assistir van ser els representants polítics de Movem Tortosa, amb el seu diputat al Parlament, Jordi Jordan, al capdavant, així com també el grup d'ERC a Tortosa. En aquest sentit, el portaveu d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura, va anunciar que "he demanat al tinent d'alcalde, Enric Roig, que l'equip del govern presenti un recurs contra la decisió judicial d'aturar les obres, així com la implicació amb el fet per part de la regidora socialista de Memòria Històrica, Dolors Bel".

L'acte ha finalitzat amb una videoprojecció artística i de protesta a la columna que sosté el monument. Es tractava de dues litografies de l'il·lustrador roquetenc, Ignasi Blanch, que reclamen "la memòria necessària" en record a totes aquelles víctimes del franquisme a través de la representació d'un grup de persones que simbolitzen la ciutadania i d'un cor blau gegant que batega acompanyades per la música de Nenad Bach, que viu als EUA, amb la interpretació per part del cor Klapa Sinj, de Croàcia. A més, també s'ha sobreimprès el logotip de "Vergonya Monumental" dissenyat al 2016 amb motiu de la celebració de la consulta sobre el monument.

Així doncs, l'il·lustrador, Ignasi Blanch, va comentar que "els qui fem art ens impliquem amb moltes coses i em semblava que era bo recordar al Cristian Boltanski que es va morir fa uns dies i que estava preocupat per la grandesa de l'individu contraposada a la seva inexorable desaparició". Per Blanch, "és important dibuixar les persones que m'han acompanyat al llarg de la vida i que ara ja no hi són perquè dibuixant-les faig que encara formin part de mi" i que "la memòria es pot revisar des de moltes maneres i, per tant, és important que s'eduqui en llibertat i que es fomenti el coneixement". Explicant també que "a través d'aquesta intervenció pretenc restaurar la memòria dels perdedors, dels qui van patir i ja no hi són per demanar que se'n vagi d'aquí el monument".

A l'acte també van assistir-hi membres de JXCAT, militants del PSC, el nou delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, la cantant, Montse Castellà, la presidenta d'Òmnium a les Terres de l'Ebre, Dolors Roo, i el portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, entre d'altres.Tortosa, Terres de l'Ebre, 18 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López