7/21/2021

Oriol Junqueras presenta el seu llibre “Contra l’Adversitat” al Parc Municipal Teodor González


El líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha retornat a les Terres de l'Ebre després de quatre anys sense trepitjar-les a causa de la seva estada a la presó. Ara, hi arriba per presentar el seu llibre "Contra l'Adversitat", en el qual narra anècdotes viscudes a la presó, es planteja preguntes i reptes de futur pensant sempre en el futur dels seus fills, als qui adreça, principalment, aquest llibre. El pròleg està escrit per part de la psicòloga, Alba Alfageme, mentre que l'epíleg l'ha redactat l'exconsellera, Meritxell Serret.

Junqueras ha arribat al Parc Municipal Teodor González de Tortosa acompanyat de les principals autoritats del partit ebrenc, com el nou delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, el portaveu municipal d'ERC a l'Ajuntament de Tortosa, Xavier Faura, o la directora dels SS.TT. de Cultura, Victòria Almuni, que ha estat l'encarregada d'oficiar la presentació.

En unes breus paraules als mitjans de comunicació, Junqueras ha dit que "el tribunal de comptes intenta embargar les nostres cases, el lloc on viuen els nostres fills, i, per tant, el que ens toca ara és denunciar aquesta persecució econòmica amb finalitat política i que té el seu mandat caducat". En relació a Tortosa, ha referit que "estic molt content d'estar a l'Ebre on hi torno amb la meva llibertat personal i la dels companys amb els qui estava a la presó, però també amb el convenciment que ens hi juguem la llibertat col·lectiva d'aquest país, la independència de Catalunya i la República Catalana i que nosaltres estem aquí per fer-la possible".

A l'inici dels seus parlaments, la doctora d'història de l'art, Victòria Almuni, ha destacat que "aquest és un llibre de reflexions sobre les adversitats de la vida i adreçat especialment a la gent jove", fent també especial referència a unes paraules de Junqueras del llibre en què afirma que "no cal lamentar-se davant de les adversitats, sinó aportar-hi solucions".

Junqueras ha explicat que al llibre parla de diverses temàtiques amb la intenció que puguin llegir-lo els seus fills quan siguin més grans, com la història dels seus dos besavis que també van ser perseguits per rebel·lió per les vagues de la Canadenca i per la revolució de la Setmana Tràgica, respectivament.

Per Junqueras, "és una sort formar part d'una generació que ha patit una repressió menor a les anteriors" i que, per tant, "si ells havien resistit, jo també he de poder fer-ho".

Junqueras insistí en la idea que "hem de guanyar pels que ens han precedit i pels que ens vénen al darrere, perquè hem de fer un país on la gent no vagi a la presó per decidir el seu futur ni per comprometre's amb la democràcia".

El líder republicà ha parlat també dels orígens de pagès de tantíssimes famílies catalanes, lamentant que "no sempre reivindiquem prou el món agrari" i defensant que "collir i compartir la collita amb els veïns és un plaer formidable i una mostra que la generositat també s'ensenya".

Per continuar recordant que "de la lamentació i del retret és molt difícil fer-ne un fonament, mentre que de l'esforç compartit és més fàcil que en sorgeixi un fonament sòlid" i que "la incertesa existeix sempre i és inevitable, ja que va en augment com més risc assumim. Però, la vida té sentit si hi estàs disposat a jugar-hi fort".

En el transcurs de la presentació va parlar també d'alguns fets que van preocupar-li durant la seva estada a la presó, com ho és adonar-se que allà s'hi troben menors de 30 anys analfabets que són nascuts a la UE i que els seus pares també ho són. Junqueras va intentar fer-los classes d'història o de filosofia, però els funcionaris li ho varen prohibir i, al final, van optar per fer classes clandestines a l'hora que se'ls obligava a donar voltes al pati.

I és que per Junqueras és important centrar-se amb com serà la Catalunya del futur que li deixarà a la seva filla quan es jubili l'any 2085 i això ho canalitza defensant que "tot allò que fem són passes decisives en la recerca de la victòria perquè som la llavor de totes les victòries", acabant fent una consideració sobre el reforç de les idees feministes i la importància de les dones que cita al llibre en dir què "els homes que hem tingut la sort de tenir al menys una filla ens hem fet, segur, millors persones".Tortosa, Terres de l'Ebre, 20 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López