7/11/2021

L’estructura de la forma, la nova exposició de la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa

Aquesta tarda s'ha presentat l'exposició "L'estructura de la forma", de Joan Antoni Blanc, a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa. Es tracta d'una exposició interactiva que convida el visitant a connectar amb ella a través dels diferents elements modulables que s'hi disposen, com ho és el cas d'un gran laberint de peces de fusta que hi ha a un dels patis de l'edifici de l'Antic Escorxador.

I és que l'exposició vol anar més enllà i posar en valor tres importants personatges del camp científic de l'època del Renaixement: Leonardo Da Vinci, Luca Pacioli i Albert Durero, per tal d'analitzar les seves aportacions a "la cultura de la forma".

D'aquesta manera, Blanc aborda el Còdex Atlanticus, on es troben els documents (1.119 folis) que demostren l'interès de Da Vinci per la mecànica i l'anatomia.

Sense deixar de tractar el quadrat màgic o el gravat de la "Malenconia" de Durero que permet analitzar el poliedre que se'n deriva d'un hexàedre ròmbic.

A més, la mostra aprofundeix també en l'estudi de la proporció Àuria aplicada a les realitats quotidianes que ens envolten com les fulles dels arbres, les conquilles dels cargols de mar o el cristalls. Veient finalment com aquest concepte s'ha utilitzat també per a l'enginyeria, l'arquitectura, l'art, el disseny o l'artesania.

Al final de l'espai expositiu hi ha una breu explicació sobre els laberints, que tenen també els seus orígens al segle XVI, concretament a Itàlia i a Anglaterra.

A l'acte ha assistit el regidor de cultura, Enric Roig, que ha destacat que "Blanc ens va fer una proposta didàctica al voltant de la cultura de la forma en el marc de la celebració de la CCC" i que "nosaltres hem volgut fer coincidir en la setmana de la celebració del tast de la Festa del Renaixement". Roig ha recordat que "gràcies a Blanc aquí a l'Ebre tenim la subseu del Museu de la Matemàtica de Cornellà de Llobregat" i que "en el marc de la mostra es faran també tallers educatius adreçats als nens".

Per la seva banda, el dissenyador i matemàtic, Joan Antoni Blanc, s'ha mostrat satisfet de poder participar amb la Festa del Renaixement i la Capital de la Cultura Catalana i ha afegit que "la meva passió és poder impartir formació per a la gent jove i difondre la meva dèria per la forma". Blanc ha explicat que l'exposició consta de dues parts: la dedicada al passat, l'època del Renaixement, i una altra dedicada al futur que tindrà lloc al mes de setembre. Finalment ha agraït també la participació en el disseny de l'exposició a en Toni Balada.

La mostra es podrà visitar a la Sala Antoni Garcia del Museu de Tortosa fins al 8 d'agost i aquest cop s'espera que ja sigui d'acord amb els horaris habituals del Museu.Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López