7/03/2021

L’Auditori Felip Pedrell acull la representació de “Terra Baixa” per celebrar els seus 25 anys

Ahir al vespre, el Teatre-Auditori Felip Pedrell va acollir el primer passi de la reestrena de "Terra Baixa", l'obra teatral d'Àngel Guimerà que l'any 1897 es va estrenar al Teatre Principal de Tortosa, per part de la companyia de Teodor Bonaplata.

Ara, per tal de commemorar la celebració dels 25 anys de la construcció del Teatre-Auditori Felip Pedrell i de l'any de la Capital de la Cultura Catalana, Tortosa torna a acollir als escenaris aquesta obra del segle XIX entre els dies 2 i 4 de juliol.

La representació ha estat a càrrec dels alumnes post-graduats de l'Escola Municipal de Teatre (EMT), sota la direcció de Marga Julià. Els actors i actrius que han participat de l'obra han estat: Joan de Antonio, Karen Bertomeu, Joan Camps, Maribel Caballé, Paca Vicent, Cristian Cabañas, Laia Miravalls, Adrià Castelló i Felipe Tallada. Mentre que l'escenografia ha anat a càrrec de Boix Verd, el vestuari a càrrec de Cesc Martí i la il·luminació i sonorització, per part d'Oversound.

Terra Baixa és un drama realista del segle XIX que contraposa el món de la Terra Alta, divinitzat i símbol de la puresa, representat per l'ambient pastorívol encarnat pel Manelic; i la Terra Baixa que és un mirall de la societat, un ambient negatiu i corrupte, encarnat per la figura del terratinent Sebastià que explota els seus treballadors, fins i tot, sexualment, com ho és el cas de la Marta, amb qui manté un romanç. Per seguir mantenint aquest abús de poder i alhora casar-se amb una pubilla de bona família, en Sebastià trama un matrimoni de conveniència entre la Marta i en Manelic, però quan aquest descobreix l'engany, s'enfronta a en Sebastià a qui acaba matant amb la coneguda i popular sentència de: "He mort el llop!". Finalment, marxa amb la Marta, que s'adona de com és realment en Manelic, cap a la Terra Alta. Tot i que, segons s'ha sabut, la versió original de l'autor no tenia aquest final tan feliç, sinó que en Manelic acabava també assassinant la Marta, una metàfora per condemnar els mals costums de l'època i les injustícies socials que s'hi vivien.

L'entrada de l'obra s'havia de reservar prèviament a través del web de l'Auditori pel preu de 5€ i a dins del recinte l'ús de la mascareta ha continuat sent obligatori i s'han seguit totes les distàncies de seguretat i restriccions que marca el Procicat.Tortosa, Terres de l'Ebre, 2 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López