7/05/2021

La plaça del davant de la Catedral, més a prop de la seva fi


Ha costat molts anys arribar fins a aquesta fase però, poc a poc, la plaça del davant de la Catedral va prenent forma i ja està acostant-se a la seva versió definitiva. Aquesta setmana, les obres han avançat força fins al punt que ja comencen a entreveure's les escales frontals d'accés al temple, així com també s'observen les proves d'estanquitat de l'aigua que s'estan realitzant al paviment per comprovar que aquest sigui impermeable i resistent a la pluja.

Sota aquest context, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el regidor d'urbanisme, Enric Roig, i el director de l'obra, Josep Camps, han realitzat la visita a les obres per als mitjans de comunicació.

Des de la plaça estant, s'observen les noves vistes panoràmiques que la ciutat disposarà en un mirador proper al riu Ebre amb les vistes de la majestuosa façana barroca que resta inacabada i del castell de la Suda. Una catedral que, com ja s'informà en el seu dia, ara podrà veure's des del bell mig del riu i també des de Ferreries, ara bé, hi ha qui recorda que potser a partir d'ara el desgast de la façana serà major a l'estar més sobreexposada al vent i a les altres inclemències meteorològiques. Una façana que, per cert, ara està sent restaurada per part del Bisbat de Tortosa i gràcies a una ajuda per a la restauració del patrimoni cultural que han rebut per part del Ministeri de Cultura del govern espanyol.

Així doncs, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha destacat que "aquesta obra és la cirereta del pastís de la recuperació del nucli antic però, a la vegada, esdevindrà un espai de trobada per a la ciutadania i permetrà guanyar un actiu turístic molt important", fent referència a la plaça i a l'espai Cota 0 que acollirà la museïtzació de les restes arqueològiques de l'antic fòrum romà de la ciutat descobertes a les excavacions de la plaça.

Així doncs, tal i com ha informat el director de l'obra, Josep Camps, la plaça, d'uns 1.000 m2, "tindrà tres accessos amb escales i un vidre que l'envoltarà per la part de baix, des d'on es veuran les restes arqueològiques". Els accessos seran les escalinates frontals i laterals de la catedral, una escala lateral al C/ Costa de Capellans i un altra que baixarà des de la plaça i enllaçarà amb la vorera que dóna al riu. A tot això s'hi suma el fet que la plaça estarà al mateix nivell que el C/Croera i, per tant, els ciutadans la podran travessar en línia recta sense la necessitat de pujar o baixar escales.

La propera setmana ja es començarà a col·locar el paviment definitiu que serà de formigó exactament igual al que es va posar en el seu dia a la plaça de l'Absis. Així serà també la pujada de la Costa de Capellans que s'està ultimant els darrers dies i que també comptarà amb enllumenat a terra. En aquest sentit, es vol aconseguir que tots els entorns al conjunt catedralici siguin una continuïtat perquè estiguin enllaçats entre ells. Properament també s'acabarà de construir una mitgera que reforçarà la paret lateral del Palau Episcopal i que serà en la qual s'instal·larà el vídeo-mapping. Pel que fa a les escales, es conservaran les dues escalinates laterals que es van reconstruir al 2010, després que al 2002 s'ensorressin per un aiguat, i es procedirà a acabar l'escalinata frontal que donarà accés al temple des de la mateixa plaça i que, al mateix temps, serà usada com a graderia per poder veure actuacions o actes que se celebrin a la nova plaça.

En aquest sentit, Camps ha explicat també que "el mirador tindrà una barana que el delimitarà i actuarà com a barrera de protecció, però alhora tindrà la funció de banc o grada perquè la gent s'hi pugui asseure".

A més, es faran dues accions més des de l'Ajuntament com la urbanització de la Rbla. Felip Pedrell fins al C/Sta. Anna per tal que quedi tot a un nivell i es pugui unir amb la Costa de Capellans; així com també la construcció de la nova vorera des de la plaça del Paiolet fins a la nova plaça.

Les obres estan previstes finalitzar a finals d'agost o principis de setembre, moment en el qual també acabarà la fase central de la restauració de la façana de la Catedral i que coincidirà amb les Festes de la Cinta.Tortosa, Terres de l'Ebre, 5 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López