7/07/2021

Diàspora Ebrenca mostra la seua preocupació davant la nova regulació del teletreball per al personal de la Generalitat de Catalunya.

Des de l'inici de la pandèmia s'ha constatat, amb experiències favorables, la possibilitat de treballar a distància des de diferents punts del territori.

L'estudi elaborat per Diàspora Ebrenca va detectar més de 200 persones que estaven treballant des de les Terres de l'Ebre, malgrat tenir el centre de treball a altres ciutats. Durant aquests mesos, el teletreball ha permès que moltes persones s'hagen plantejat altres models de vida, aprofitant l'oportunitat per establir-se o retornar temporalment a zones rurals, tot contemplant la possibilitat de fer-ho de forma permanent.


Diàspora Ebrenca va fer una crida als agents polítics, econòmics i socials del territori a no deixar passar aquest context, elaborant un Pla per al Teletreball a les Terres de l'Ebre, per contribuir a generar noves oportunitats per al territori i les persones, tenint en compte que aquest escenari favorable es basava en la possibilitat de teletreballar més dies dels hi havia establerts abans de la pandèmia.


Amb la publicació de la instrucció 1/2021 de mesures organitzatives per a la reincorporació als centres de treball del personal de l'Administració de la Generalitat de Catalunya es mostra una manca de sensibilitat territorial i la manca de mirada estratègica a l'hora de buscar i detectar solucions per al desequilibri territorial per part del govern, així mateix, esdevé un mal precedent que pot afectar la resta d'administracions públiques i empreses del país.


Des de Diàspora Ebrenca reclamem:


Que representants polítics i societat civil de les Terres de l'Ebre es mobilitzen perquè les polítiques de reequilibri territorial siguen part fonamental de la nova normalitat.

Replantejar el marc de dies de teletreball, tenint en compte criteris de conciliació familiar, reequilibri territorial i drets laborals.

Accelerar la posada en marxa d'un Pla de Teletreball a les Terres de l'Ebre.

Abordar el teletreball com una política transversal enfront les problemàtiques de desigualtat territorial i desenvolupament econòmic de les comarques, que tinga en compte les administracions locals, societat civil i entorn associatiu.Assegurar unes infraestructures de comunicació que faciliten la connexió amb els centres de treball i la viabilitat del retorn de persones treballadores a comarques més despoblades.