7/03/2021

Arturo Gaya presenta “Bonaire 12”, el seu primer disc en solitari

Al davant de la que és una de les poques botigues de discs que queda a Catalunya, Top Disc Tortosa, Arturo Gaya i Sergi Trenzano han presentat el disc "Bonaire 12".

En aquest treball, sorgit i ideat en temps de confinament, Gaya narra les seves vivències com a infant nascut al casc antic, al C/Bonaire, 12, on explica que ell era fill d'un guàrdia urbà. La cançó costumista de capçalera del disc és la referent al carrer "M'agrada el carrer Bonaire", el videoclip de la qual va ser presentat públicament en el marc del lliurament del Premi Sant Blai a la plaça de l'Absis de la Catedral la Diada de Sant Jordi. En ella narra els seus records de la infantesa on es jugava al carrer i els veïns tenien les portes de les escales obertes. El disc, però, alhora incorpora un total de set poemes musicats de poetes catalans i valencians com Enric Casasses, Zoraida Burgos, Jaume Rocamora, Joan Gras i Carles Renau, tot i que el més destacat és pot ser la nova versió del poema "Parlo d'un riu mític i remorós", de Gerard Vergés, que cal recordar que ja havia estat versionat en el seu dia per la formació de Riu en So. Un altre poema que es pot escoltar és el de "Terres de l'Ebre", d'en Jaume Rocamora, ja que va ser la primera vegada que es parlava de les Terres de l'Ebre en aquests termes i ell en fou l'impulsor de tot plegat.

El cantautor de la formació de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries, es reinventa presentant el seu primer disc com a cantautor en solitari després d'una trajectòria de 44 anys als escenaris, 2.500 concerts i 22 treballs discogràfics.

Arturo Gaya, compta amb la col·laboració de diversos músics com ho és el cas del guitarrista, Sergi Trenzano, que ha estat el responsable de fer tots els arranjaments i la producció musical. Tot i que també hi participen: Kike Pellicé, Eduard Altaba, Ignasi Palau, Cati Plana, Josep Lanau, Rafel Zaragoza, Ramon Soler, Jordi Fusté, Quique Pedret, Sergi Molina i Pau Puig, com a músics, i Elena Maureso, Anna Arqués i Raquel Pérez, als cors.

Gaya ha agraït també la feina fet per part de la mànager i productora, Elena Maureso, a la discogràfica, Discmedi, i a la Diputació de Tarragona per l'ajuda.

I és que Gaya ha remarcat la idea que "tenia ganes de fer un treball propi on jo fos l'únic responsable de tot el que dic, del que no dic i com ho dic" i ha explicat que "el disc té dotze cançons, tres de les quals són pròpies, com per exemple 'Encara queda un blues', que va sorgir a partir del moviment del 15-M dels indignats i de la frase 'se'ns pixen a sobre i a la televisió diuen que plou' i 'Robar la primavera', dedicada al temps del confinament".

A més, al disc també hi ha dues cançons d'homenatge a dos cantautors del territori català com Quico Pi de la Serra, del qual han versionat la seva cançó "Sento el vent" per un "Sento el riu" i també l'adaptació al català de la cançó "Terra" del cantautor brasiler Caetano Veloso, que l'escrigué l'any 1969, quan estava a la presó.

Està previst que comencin a fer diversos concerts durant l'estiu per presentar-lo com podria ser el cas del festival Matarranya Íntim o el Barna Sants. A Tortosa està previst que es faci el concert el proper 5 de novembre al Teatre-Auditori Felip Pedrell.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 1 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López