7/27/2021

Aquest setembre Tortosa serà la 33ª Ciutat Gegantera de Catalunya

Aquest matí s'ha donat a conèixer el programa previst per a la celebració de la proclamació de Tortosa com a 33ª Ciutat Gegantera de Catalunya. Aquest nomenament arriba el mateix any en el qual se celebra la Capital de la Cultura Catalana i tindrà lloc entre els dies 17 i 19 de setembre.

Així ho han explicat l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, el regidor de cultura, Enric Roig, i el president de la Colla Gegantera, Cort de Bèsties i Dolçainers de Tortosa, Joan Carles Bonfill.

Per la seva banda, Meritxell Roigé, ha destacat que "és una ciutat gegantera que portem molt de temps treballant-la i que ens fa moltíssima il·lusió" i que "des de l'1 de febrer del 2020 que se'ns va atorgar el distintiu i hem estat treballant amb el programa des d'aleshores". Roigé ha afegit també que "des de l'Ajuntament de Tortosa hem estat sempre treballant de la mà de la Colla Gegantera i del nostre folklore per tal de potenciar la nostra cultura popular" i ha avançat que "aviat presentarem uns nous gegantons de Rufo i Rubí que permetrà que els puguin transportar els xiquets i xiquetes perquè seran més petits i a la vegada podrem ampliar el nostre seguici". Això se suma al fet que estan construint-se unes rèpliques de les quatre parelles de gegants, els més antics de la ciutat, per tal de poder preservar els actuals.

Per la seva banda, Joan Carles Bonfill, ha explicat que "poder celebrar la 33ª Ciutat Gegantera és un esdeveniment nacional que ens omple de satisfacció i d'orgull com a colla" i ha agraït la feina feta "al llavors alcalde de Tortosa, Ferran Bel, perquè sense ell avui no hauríem tingut la llotja que tenim ni hauríem pogut ser ciutat gegantera". Per acabar recordant que "la gent té bons records de quan St. Carles de la Ràpita va ser ciutat gegantera i volen tornar a les Terres de l'Ebre i gaudir-les".

El regidor de cultura, Enric Roig, ha recordat que el dia 6 també es faran unes actuacions en el marc de la participació de Tortosa al Congrés de Cultura Popular de l'Adifolk a l'Alguer i que també s'interpretarà una obra de teatre i es farà una actuació de la Colla Jove de Dolçainers en homenatge al Mestre Moreira els dies 10 i 11 de setembre, a la Plaça de l'Absis de la Catedral.

Durant aquests dies visitaran la ciutat un total de 100 colles geganteres. L'acte inaugural s'iniciarà a les 18h de la tarda amb una trobada de totes les colles i els seus elements d'imatgeria a la Plaça de Barcelona. Des d'allà es desplaçaran en cercavila fins al Parc Municipal Teodor González on es farà el Ball de l'Àliga i el tancament de les figures a la Casa dels Gegants.

Dissabte, a les 10h, s'oficiarà el pregó de benvinguda de la Ciutat Gegantera des de l'Ajuntament de Tortosa i serà des d'allà d'on tornaran a desfilar les bèsties fins a arribar al parc.

Serà allà on a les 12h està previst que es faci la inauguració d'un monòlit commemoratiu en honor del 25è aniversari de la Colla Gegantera de Tortosa i del 25è aniversari de l'Associació cultural Llampec Nois.

El programa continuarà amb un concert de música d'homenatge al Mestre Moreira per part de la Banda Municipal de Música de Tortosa, a les 20h, i un concert d'havaneres per part d'Arrels dels Ports. A la nit hi ha previst un petit correfoc per l'Av. De la Generalitat i una plantada a la Plaça Barcelona que acabaria amb el concert d'Elma a l'escenari central del Parc Municipal.

I el diumenge torna a haver-hi una cercavila per tota la ciutat, la rebuda de les colles participants al parc i un acte de rebuda del títol de Ciutat Gegantera, entre d'altres.

No obstant això, des de l'organització s'ha comentat que encara a hores d'ara no es té la garantia que es puguin dur a terme totes les activitats previstes perquè estan constantment pendents de les mesures que dicti el Procicat, davant de l'auge de casos derivats per la pandèmia del Covid-19.Tortosa, Terres de l'Ebre, 27 de juliol de 2021


Redactat per: Irene López