7/17/2021

7.800 infants i joves participen en activitats de lleure a les Terres de l'Ebre


Les entitats que organitzen activitats de lleure a les Terres de l'Ebre han notificat al Departament de Drets Socials un total de 212 activitats per aquest estiu. Fins ara, s'hi han inscrit 6.800 infants i joves, 941 monitors/es i dirigents i 87 persones de suport. La gran majoria, prop d'un 75%, participen en algun dels 151 casals d'estiu. La resta d'activitats es reparteixen en 32 colònies, 19 acampades, 6 camps de treball i 4 rutes.

Les entitats d'educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de famílies, empreses i institucions organitzadores poden notificar les activitats a la Direcció General de Joventut fins a 7 dies abans de l'inici, de manera que les xifres encara poden créixer les properes setmanes.

Amb 3.000 persones inscrites entre participants i dirigents, el Montsià és la comarca amb més assistència, seguida del Baix Ebre (2.600), Ribera d'Ebre (1.600) i la Terra Alta (500).

Aquest matí, el director general de Joventut, Àlex Sastre; la directora de l'Agència Catalana de la Joventut, Núria Ramon, i el director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Terres de l'Ebre, Felip Monclús, han visitat un camp de treball a Ascó i una de les activitats del programa L'estiu és teu! a Móra la Nova. En el decurs de la jornada, Sastre ha agraït l'esforç del sector en un context epidemiològic complex com el que estem vivint: "El compromís del sector per garantir que el lleure educatiu continuï sent un espai segur pels infants i adolescents és més fort que mai. Els monitors i les monitores són ferms defensors del lleure i és per això que treballem amb les entitats per preservar aquest dret".

D'altra banda, la directora de l'Agència Catalana de la Joventut, ha reclamat no estigmatitzar el jovent, "els i les joves han demostrat durant la pandèmia una actitud activa i solidària, fins i tot ens els moments de restriccions més dures. S'han adaptat a cada moment amb resiliència i respecte. Com a societat hem de posar en valor aquest compromís, que es manifesta de nou en l'àmbit del lleure educatiu".

 

Visita a les activitats de la Ribera d'Ebre

Els responsables de Joventut i el director territorial de Drets Socials han visitat el camp de treball "Les trinxeres del calvari d'Ascó". Els han acompanyat el director general de Memòria Democràtica, Antoni Font, i l'alcalde d'Ascó, Miquel Àngel Ribes. Es tracta de la primera edició d'aquest camp de treball al municipi en relació a la recuperació del llegat patrimonial de la guerra civil des d'una perspectiva de l'arqueologia i el foment de l'interès dels joves per la memòria històrica. Els 20 joves que hi participen s'encarreguen de recuperar les trinxeres situades a les rodalies de l'Ermita del Calvari, entre d'altres tasques.

Tot seguit, han visitat les estades esportives que tenen lloc a l'Alberg Mas de la Coixa, a Móra la Nova, en el marc del programa L'estiu és teu!. Els 30 infants i adolescents que hi participen combinen el perfeccionament de la tècnica en bàsquet o handbol amb altres activitats de lleure, com ara tallers, excursions i jocs.

 

Preservar el dret al lleure arreu del país

El Departament de Drets Socials i el Departament de Salut han impulsat enguany diverses mesures per garantir la seguretat entre els participants i dirigents de les activitats de lleure. A banda dels protocols, guies i models fixats a l'inici de la campanya d'estiu i davant l'increment de contagis, ambdós departaments han organitzat des de dissabte fins avui cribratges amb TAR adreçats als monitors que aquests dies tenien previst iniciar colònies, rutes o altres activats de lleure educatiu que impliquin pernoctació.

La setmana vinent s'implementarà un nou dispositiu perquè infants i adolescents entre 10 i 15 anys que participin en qualsevol activitat de lleure i monitors/es puguin fer-se tests ràpids d'antígens (TAR) a les farmàcies.

D'altra banda, 5.025 monitors/es i directors/es de lleure var fer durant el mes de juny la formació organitzada per Salut Pública i Joventut que acredita com a responsable de prevenció i higiene per a les activitats de lleure. Aquesta figura té l'objectiu de vetllar pel compliment dels protocols a les activitats en matèries com el rentat de mans, la desinfecció, els grups reduïts o la detecció de símptomes de Covid-19. Entre les edicions de 2020 i 2021 un total de 22.768 caps i monitors/es han obtingut la certificació i poden exercir aquest rol.

Aquest conjunt de mesures s'apliquen per garantir que les més de 6.400 activitats de lleure notificades per aquest estiu arreu del país puguin ser espais segurs pels més de 340.000 participants i dirigents que hi assisteixen.