6/15/2021

Unió de Pagesos estima que el preu en origen de la fruita de pinyol millorarà i permetrà compensar la reducció dels quilos produïts


Unió de Pagesos calcula que en la campanya de fruita dolça d'enguany milloraran els preus en origen i permetran compensar la caiguda d'ingressos a causa de la quantitat menor de quilos que es produiran, ja què les adversitats climàtiques també han afectat altres zones productores importants, i la situació és de manca de producció de fruita de pinyol a Europa. Diferents fonts oficials indiquen que hi ha una oferta menor en l'àmbit europeu, entre un 30% i un 40% menys respecte a la mitjana dels últims cinc anys, i entre un 15% i un 20% respecte a la collita del 2020, que va ser curta, també pels efectes de les adversitats climàtiques.
 
La cirera millora la producció respecte a la campanya anterior, tot i que segons les previsions del sindicat, encara no s'equipararà al volum obtingut en un any normal a causa de les pluges primaverals i de les gelades, que ja han fet disminuir la producció mitjana entre el 20% i el 30%.
 
Pel que fa al préssec i a l'albercoc, la collita també es reduirà respecte a la del 2020, que també va ser curta comparada amb la mitjana dels últims cinc anys per les gelades del març i l'abril, sobretot a les zones productores més importants de la Plana de Lleida, on s'espera una caiguda del 40% d'albercoc i préssec i nectarina respecte a un any normal. El Segrià, principal comarca productora d'albercoc de Lleida, va ser la més afectada, amb pèrdues de vora el 70% d'aquests cultius.
 
Unió de Pagesos considera que la pèrdua de fruita als arbres implicarà una millora de la seva qualitat, i recomana a les persones consumidores aprofitar aquesta situació per poder consumir una fruita excel·lent de temporada i de proximitat, així com per donar suport als fructicultors catalans.
 
Alhora, el sindicat demana a les empreses del sector en origen a Catalunya que defensin uns preus en coherència amb l'oferta que permetin compensar la pèrdua de producció que han patit els fructicultors per les pluges i gelades aquesta campanya.
 
Unió de Pagesos també insta el Departament a fer un seguiment meticulós de les pèrdues amb l'objectiu de contribuir a una fiscalitat justa de cara a la tributació de l'IRPF del 2021 per a la pagesia que tributa pel sistema de mòduls.