6/15/2021

Unió de Pagesos alerta de les desigualtats que pateix la pagesia gran i porta a terme una campanya de sensibilització per al bon tracte cap a aquest col·lectiu


El Sector Social de la Pagesia Gran d'Unió de Pagesos, a través de la Fundació Pagesos Solidaris, continua treballant en la campanya de sensibilització a favor del bon tracte cap a les persones grans, amb el nom de Bon tracte=Bon rotllo, amb l'objectiu que la societat dels entorns rurals identifiqui valors, aportacions, coneixements i actituds de bon tracte cap a aquesta població. El sindicat demana recursos per a aquest sector de població, especialment per a les persones que viuen en el món rural, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la presa de consciència de l'abús i el maltractament de la vellesa, demà dimarts, 15 de juny.
 
Unió de Pagesos i Pagesos Solidaris alerten, entre altres qüestions, de la situació que viu la pagesia gran del món rural per diferents tipus de desigualtats que impliquen un augment de la discriminació cap al col·lectiu, i que en aquest sentit pot arribar a suposar un maltractament comunitari. D'una banda, la pensió mínima que rep la pagesia després de cotitzar durant tota la vida laboral no està equiparada al salari mínim interprofessional, i pel que fa a les pageses, cal recordar que pateixen una doble discriminació, ja que a més d'aquesta última, molt sovint, tota una vida laboral dedicada al camp tampoc es reflecteix en les pensions.
 
Altres factors com el desequilibri territorial, que comporta menys serveis mèdics, socials, bancaris, de comerç i de transport, i la discriminació per l'anomenat 'edatisme', menysteniment per qüestió d'edat, també contribueixen a augmentar aquesta situació d'injustícia. En aquest sentit, Unió de Pagesos i Pagesos Solidaris consideren que no hi ha un reconeixement comunitari i prou respectuós cap a la pagesia gran, tenint en compte que és un col·lectiu que ha destinat la vida a produir aliments per a la població, a tenir cura del territori, i a proveir-lo d'una identitat lingüística, patrimonial, paisatgística i cultural única.
 
En aquest sentit, el projecte Valor al món Rural. Bon tracte=Bon rotllo de Pagesia Gran d'Unió de Pagesos organitza tallers escolars i familiars de sensibilització per afavorir el bon tracte a les persones grans de territoris rurals. Els tallers prioritzen l'explicació d'un decàleg d'actituds concretes, senzilles i conscients que poden millorar el tracte a les persones grans. Enguany, aquest projecte ha prioritzat el contacte amb els membres del Servei d'Atenció Integral a la gent gran en l'Àmbit Rural com a recurs indispensable en el món rural d'atenció a les persones grans, i treballa per a la formació d'una xarxa de difusió dels tallers a través d'aquest recurs. El projecte compta amb el suport del Departament de Drets Socials, i amb càrrec a l'assignació del 0,7% de l'IRPF.