6/21/2021

'Terra baixa' tornarà als escenaris tortosins

Fins no fa gaire es creia que l'estrena de l'obra de Terra Baixa, d'Àngel Guimerà, havia tingut lloc al teatre del Balneari d'en Porcar de Tortosa, el 1897, per part de la companyia de Teodor Bonaplata. Però no fou del tot així, sinó que el teatre que acollí la seva estrena va ser el Teatre Principal que estava ubicat a la Plaça Alfons XII.

Ara en motiu de la commemoració d'aquesta efemèride, de la celebració dels 25 anys de la construcció del Teatre-Auditori Felip Pedrell i de l'any de la Capital de la Cultura Catalana, Tortosa tornarà a acollir als escenaris aquesta obra del segle XIX.

Així ho ha anunciat aquest matí, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha explicat que "la representació anirà a càrrec dels alumnes postgraduats de l'EMT i de La Companyia" i que "l'acollirà el Teatre-Auditori Felip Pedrell els dies 2, 3 i 4 de juliol".

La directora de l'EMT, Marga Julià, ha detallat que "hem optat per fer una versió de l'obra amb 9 personatges" i ha dit que "les entrades, al preu de 5€, es podran adquirir a través del web de l'Auditori".

Terra Baixa és un drama realista del segle XIX que contraposa el món de la Terra Alta, divinitzat i símbol de la puresa, representat per l'ambient pastorívol encarnat pel Manelic; i la Terra Baixa que és un mirall de la societat, un ambient negatiu i corrupte, encarnat per la figura del terratinent Sebastià que explota els seus treballadors, fins i tot, sexualment, com ho és el cas de la Marta, amb qui manté un romanç. Per seguir mantenint aquest abús de poder i alhora casar-se amb una pubilla de bona família, en Sebastià trama un matrimoni de conveniència entre la Marta i en Manelic, però quan aquest descobreix l'engany, s'enfronta a en Sebastià a qui acaba matant amb la coneguda i popular sentència de: "He mort el llop!". Finalment, marxa amb la Marta, que s'adona de com és realment en Manelic, cap a la Terra Alta. Tot i que, segons s'ha sabut, la versió original de l'autor no tenia aquest final tan feliç, sinó que en Manelic acabava també assassinant la Marta, una metàfora per condemnar els mals costums de l'època i les injustícies socials que s'hi vivien.Tortosa, Terres de l'Ebre, 21 de juny de 2021


Redactat per: Irene López