6/21/2021

President Aragonès: "Els indults no són la solució a la causa general. La proposta del Govern de Catalunya és l'amnistia"


El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat aquest matí que "els indults són una solució parcial, incompleta, no són la solució a la causa general contra l'independentisme". "Davant d'aquesta causa general, la proposta del Govern, la que genera més consens a Catalunya per superar aquesta situació, és l'amnistia", ha remarcat.

El cap de l'Executiu també ha assenyalat que amb la decisió anunciada avui pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, de concedir l'indult parcial als presos polítics "es fa un pas en el camí de diàleg i negociació que nosaltres afrontarem amb tota la voluntat de resoldre el conflicte polític de fons i  de fer-ho de forma global".

El president ha insistit que la proposta del Govern de la Generalitat en aquesta negociació serà "una llei amnistia i l'exercici del dret a l'autodeterminació amb un referèndum sobre la independència de Catalunya". "En aqueta línia de diàleg i negociació hi trobaran el Govern amb tota la fermesa, amb tota la determinació i amb tot el compromís", ha subratllat, "però també amb tota la claredat".

El cap de l'Executiu ha fet aquestes declaracions als mitjans a Amposta, on ha encapçalat la presentació del Centre en Resiliència Climàtica, que neix per potenciar la lluita contra l'emergència climàtica, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació.

 

Presentació del Centre en Resiliència Climàtica.

Durant la seva intervenció en l'acte de presentació, el president ha assegurat que "la crisi ambiental no espera i que cal actuar sense cap dilació ni excusa", i fer-hi front amb projectes com el que s'ha presentat avui, basats en "el coneixement científic, la transferència i l'aliança  entre administracions, empreses, iniciativa social, tercer sector i institucions del territori".

Per aquest motiu, ha celebrat que neixi un centre de recerca "amb vocació internacional" i amb "visió multidisciplinar i transversal", que encaixa perfectament amb "l'ambició transformadora que han de tenir les administracions durant la propera dècada i les següents".

El president ha celebrat especialment que el projecte neixi a les Terres de l'Ebre, "un territori que ha patit les externalitats negatives del nostre sistema energètic", que és dels que acull més producció d'energia i, a més, "un dels que està patint de forma més visual i clara el canvi climàtic". "El país sencer en matèria de resiliència climàtica es pensarà des de les Terres de l'Ebre i és una manera molt clara d'explicar que el país que volem construir el construirem pensant-lo i dissenyant-lo des de tots els territoris", ha afirmat. En aquest sentit, ha destacat que "hem de fer arribar iniciatives que promoguin una economia d'alt valor afegit a tot el país, que és la que permetrà igualtat d'oportunitats".

El cap de l'Executiu ha insistit en què el centre és "una aposta de futur", pel seu compromís ambiental i pel dinamisme econòmic que suposarà per les Terres de l'Ebre, "creant una quarantena de llocs de treball de qualitat". "Cal aprofitar la sortida de la crisi per construir una economia més sostenible i reisilient, capaç de generar riquesa i benestar arreu del territori". "Ara tenim l'oportunitat i les eines", ha remarcat, citant l'Agenda 2030, el Pacte Verd Europeu i el propi pla de reconstrucció europeu i els fons Next Generation.

A la tarda, el president es desplaçarà a la Ràpita, on encapçalarà la reunió de la Taula de Consens pel Delta de l'Ebre. Hi participaran els set ajuntaments de la plana deltaica (Deltebre, Sant Jaume d'Enveja, Sant Carles de la Ràpita, Amposta, Camarles, l'Ampolla i l'Aldea), i les dues comunitats de regants (Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l'Ebre i la Comunitat General de Regants del Canal de la Dreta de l'Ebre).