6/11/2021

Meritxell Roigé fa el balanç dels dos anys de mandat i anuncia l’adhesió a l’acord per una Ciutat Verda dels ODS de l’Agenda 2030


Com ja és habitual, el Col·legi de Periodistes passa comptes amb els alcaldes organitzant la conferència de valoració dels dos primers anys de mandat. Des de l'auditori de la Cambra de Comerç de Tortosa, Meritxell Roigé impartí la conferència per tal de fer un repàs a l'acció municipal duta a terme fins ara i recordar, de nou, quins són els reptes de futur del consistori.

El passat 26-M es complien els dos anys dels passats comicis municipals i Roigé ho recordava al Twitter amb un post agraint la tasca feta als seus regidors i regidores, dels quals ahir també va tenir l'ocasió de reconèixer públicament.

Tot i continuar sent la força majoritària, el PDeCAT arribava a l'Ajuntament havent perdut escons i veient-se obligat a torbar un pacte de govern si volia disposar d'un cert marge d'actuació. L'aliança aquesta vegada va venir per part del grup del PSC que entrava a formar part de l'equip de Govern el gener de l'any passat. Un pacte que sembla mantenir-se i que per Roigé "ens permet disposar d'un govern cohesionat i amb un projecte sòlid, que prioritza les accions en benefici de la ciutadania".

I un dels eixos prioritaris d'aquest pacte de governança era el del compliment del PAM (Pla d'Acció Municipal) que s'havien marcat amb un total de 480 accions previstes, tal i com ahir recordava Roigé a l'encetar la ponència.

Però poca estona li faltà a l'alcaldessa per passar a parlar de seguida d'allò que més ha centrat els focus mediàtics en aquest darrer any: la gestió de la pandèmia del Covid-19.

"Vam fer compareixences de premsa gairebé tots els dies, no tothom podria dir el mateix", va etzibar Roigé en aquest apartat per distingir-se d'aquells consistoris que considera que no van mantenir la premsa ni la ciutadania informada i també en resposta al comentari del president del Col·legi de Periodistes de les Terres de l'Ebre, Josep Baubí, que posava en qüestió si no n'havia estat potser excessiu aquest excés de rodes de premsa. I és que, com ja va quedar palès durant la pandèmia, sovint, hi ha dircoms que no tenen present que més quantitat informativa no és sempre igual a més qualitat informativa.

Però, més enllà de la valoració comunicativa de la pandèmia, es va posar de relleu la creació del comitè de seguiment de la pandèmia, creat un dia abans que el del Govern de l'Estat espanyol, la gestió de l'Hospital de la Santa Creu de Jesús, l'acollida temporal dels serveis essencials de pediatria o ginecologia a la Clínica Terres de l'Ebre, així com el reforç del servei de neteja de l'espai públic.

Per continuar mencionant també els 220.000€ addicionals que l'Ajuntament ha destinat als serveis socials i a l'àrea d'atenció a les persones. Un fet que, com recordà Roigé, "ens ha permès doblar els recursos del menjador social de Càritas i de la Creu Roja, també ara en aquest 2021".

Encara dins d'aquest apartat van enumerar-se d'altres mesures com la reducció de la taxa d'escombraries, la reducció de la taxa del complex WIN esportiu, les campanyes de promoció turística i els espots televisius propagandístics, així com també la gratuïtat de la zona blava que han generat una pèrdua de 120.000€ anuals a l'Ajuntament, com ja s'informà a l'Audiència Pública dels pressupostos.

Roigé va recordar que "l'impacte econòmic de la crisi del Covid-19 ha estat d'un increment de 3,8 ME a les finances municipals", però tot i això va seguir defensant que "la meva prioritat és treballar per al benestar dels nostres ciutadans".

Per això va esmentar els convenis col·laboratius i els projectes socials amb els quals treballa l'Ajuntament. Els programes de creació d'ocupació, el Pla d'Intervenció Comunitària Intercultural (PICI), el programa OIKIA de la Creu Roja, el compromís d'eradicar els comportaments masclistes i la LGTBI fòbia, el programa Sempre Acompanyats i Tortosa truca a la porta, el Programa Bridges conjuntament amb els Consells Esportius o el projecte Ujaripén per ajudar la comunitat gitana de la ciutat.

I passant a la cultura, una de les potes que pivota sobre els socis de govern, no va passar desapercebuda essent Tortosa aquest 2021 la Capital de la Cultura Catalana i la Ciutat Gegantera de Catalunya.

Aquí es va parlar de l'ampliació del Museu de Tortosa, la creació d'un nou espai cultural a l'antiga fàbrica INDO de Ferreries, el centre de reinterpretació de les 3 cultures de l'antic Balneari d'en Porcar que continua amb les obres aturades, la rehabilitació de la Sinagoga del Call, la museïtzació de les restes de les excavacions del davant de la Catedral amb la creació de l'espai Cota 0 o el nou passeig de les muralles. Amb l'afegitó de les obres d'ampliació del Teatre-Auditori Felip Pedrell que Roigé va lamentar de no haver-les pogut dur a terme, acusant-ne l'oposició del seu bloqueig i prometent a la ciutadania, que mai ha demanat cap ampliació, la seva execució en algun moment, ja que "és essencial".

Des d'universitats i recerca poques són les competències del municipi en aquests termes, si més no anunciaren alguns mèrits de la URV com la creació del doble grau d'educació infantil i primària, la creació del doble grau d'ADE i màrqueting i la futura implantació del grau de medicina. Així com també la felicitació pública a la nova presidenta del centre de la UNED a Tortosa, Mònica Subirats, o la creació del nou batxillerat internacional de l'Institut Dertosa.

Pel que fa als Esports, en aquests dos anys s'han viscut els WSG que, segons l'Ajuntament, van deixar un impacte econòmic de 2,5 ME al territori. A més, la reformulació del WIN i la piscina municipal, la renovació del tartan de la pista d'atletisme de l'Estadi Municipal o les noves pistes de l'skatepark que permetran que Tortosa aculli a finals d'any el Campionat d'Skate de Catalunya.

Passant a l'àrea de seguretat Roigé va dir que "ens genera una certa frustració que els multireincidents siguin posats de seguida en llibertat" i va garantir destinar més recursos a la Policia Local i lluitar contra el frau fiscal.

A l'àrea d'Economia i d'Empresa es va recordar que la modificació pressupostària d'aquest 2021 ofereix un pressupost de 91,6 ME, gràcies al romanent de tresoreria que l'Estat espanyol ha retornat als municipis.

Es van destacar també les creacions de noves empreses al territori com és el cas de Florette. Roigé explicà que es preveuen nous anuncis en aquesta línia, però que no se'n donaran més detalls fins que siguin una realitat.

Per a "seguir transformant la ciutat", Roigé va parlar del soterrament del cablejat aeri al davant dels edificis patrimonials i cases modernistes, de la cessió gratuïta del Col·legi de Sant Josep que s'espera que sigui un nou centre esportiu, de la remodelació de la plaça de l'Ajuntament, del canvi de lloc del C.A.P. de Ferreries, de la construcció de la passarel·la que rememori el pont de barques i el Pont de la Cinta quan s'enretiri el monument franquista a la Batalla de l'Ebre, la renovació de la cessió dels Reials Col·legis per acollir l'Arxiu, el carril bici que arribarà fins a Els Reguers o fer realitat el desdoblament de la C-12 i la construcció del tercer pont.

I d'aquí es va passar a fer el més rellevant dels anuncis de la jornada, l'adhesió de Tortosa a l'acord per una Ciutat Verda, promogut per la UE, i que centra les seves bases amb els ODS de l'Agenda 2030. Bàsicament, els municipis se centren amb l'onzè objectiu: una ciutat saludable. A on també es recullen les mesures d'avançar cap a un model d'economia circular, reduir les emissions de CO2, millorar la qualitat de l'aigua, fomentar la biodiversitat, reduir la contaminació acústica i la reducció de residus.

Encara en aquest àmbit, Tortosa vol consolidar la seva aposta pel cicloturisme ampliant també la Via Verda cap a Sant Carles de la Ràpita i Deltebre, resseguint el traçat per on abans hi circulava el Carrilet.

I amb tot, s'anuncià també la creació d'un pla director de la Tortosa Smart City, és a dir, encaminar Tortosa cap als models de ciutats del futur. Unes ciutats intel·ligents adaptades al ciutadà que fomenten l'ús de les tecnologies i de la intel·ligència artificial per millorar i que, a més, estan compromeses amb la sostenibilitat i la conservació del medi ambient. Amb aquest anunci, Tortosa entrarà a formar part d'una xarxa on ja fa gairebé deu anys, l'Ajuntament de Barcelona hi posà la primera pedra.

D'aquesta manera, Roigé assegurà que vol "una ciutat verda i més bonica" i, per això, n'ha destinat una partida de 850.000€ per al manteniment de les zones verdes. Anuncià altres mesures com incentivar els centres educatius perquè s'instal·lin plaques solars al sostre i facilitar els tràmits i els descomptes als particulars que també ho facin, adherir-se a la plataforma d'Hidrogen Verd de la URV, la pacificació del C/Cervantes, potenciar al recollida selectiva porta a porta en alguns barris del municipi, així com incorporar la tecnologia Narrowband-IOT per a la gestió més eficient i tecnològica de la telelectura dels comptadors d'aigua des d'Aigües Tortosa. La Narrowband-IOT és una tecnologia sense fils de banda estreta aplicada per a la Internet de les Coses i és molt més eficient perquè presenta un baix consum d'energia que dóna una llarga vida a les bateries i que, a més, permet que hi hagi molts dispositius alhora connectats.

I en el torn obert de preguntes de la premsa fou potser on s'encengueren més els ànims, ja que el president del Col·legi de Periodistes i Canal TE plantejaren la qüestió del futur electoral del PDeCAT i la d'una possible aliança amb la formació de JXCAT.

En aquest sentit, Roigé digué que "ni és viable ni inviable, nosaltres som Junts per Tortosa i seguirem sent Junts per Tortosa", aprofitant també per recordar que "al ple nosaltres votem com a Junts per Tortosa i el que li sembli o li deixi de semblar a un altre partit que no té representació a l'Ajuntament, no ens afecta", al·ludint al tuit de protesta en què Junts per Catalunya a Tortosa reclamava el seu posicionament favorable a la retirada del monument franquista i la incomprensió davant la relació del seu nom i el posicionament d'abstenció que havia votat el PDeCAT al plenari.

I és que la guerra és oberta entre ambdós partits per la custòdia del nom de "Junts per Tortosa", fins ara usat pel PDeCAT com una marca electoral, però que podria canviar de cara als comicis del 2023, tenint en compte que aquest és ara el nom oficial d'una nova formació política.

A preguntes dels periodistes, Roigé es mostrà molesta per la visita de l'exconsellera de Sanitat, Alba Vergés, a Tortosa el dia abans de les eleccions municipals en la qual es va reunir amb l'Associació de Veïns del barri de Ferreries per prometre'ls un nou emplaçament per al C.A.P. Un fet que, segons Roigé, es va fer a esquenes seves. En aquest sentit, ha informat que ja li ha demanat hora al nou conseller, Josep Maria Argimon, per reunir-se amb ell.

I també en resposta a les preguntes del nostre mitjà, Roigé ha aclarit que també properament es donaran més detalls sobre el futur dels terrenys de RENFE de l'Estació de tren, on s'hi vol ubicar un nou aparcament públic. També va anunciar-nos la posada en marxa d'uns nous cursets formatius en E-Commerce i Benchmarking per als empresaris i botiguers dels comerços locals a través del Viver d'Empreses. Un fet que no ha estat fàcil, com es reconeix des del departament, ja que com a tot arreu, costa que els comerciants facin el pas a la venda on-line.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 10 de juny de 2021


Redactat per: Irene López