6/19/2021

Josep Maria Balagué inaugura l’exposició fotogràfica “Arran de Cel” al Museu de l’Ebre

El fotògraf barceloní i amb arrels rapitenques, Josep Maria Balagué, inaugura l'exposició fotogràfica "Arran de Cel" a la segona planta del Museu de l'Ebre.

Balagué ha fotografiat els escenaris en descomposició i enrunats que s'observen al llarg de l'orografia ebrenca. Cases, teulades, estacions de tren, el Mas del Bisbe de Bítem... són alguns dels escenaris que es transformen en un lloc màgic per a l'objectiu de la seva càmera. Fotografies en blanc i negre que traspuen soledat i el pas de la vida. L'abandonament d'uns espais que havien estat els albergs de famílies, les empreses que donaven feina a una població o una casa benestant ara intenten sobreviure entre un espai on la natura i la vegetació s'han fet propietàries d'aquells llocs.

Així, entre silencis, Arran del Cel aconsegueix donar a conèixer alguns racons inhòspits que, per manca de recursos o per deixadesa dels propietaris, van acabar sent abandonats. Una mostra que convida l'espectador a reflexionar sobre tots aquells espais que, sovint, ens passen totalment desapercebuts, i que caldria rememorar en més d'una ocasió abans que s'ensorrin definitivament i desapareguin per a sempre.

Així ho ha explicat el director del Museu de l'Ebre i president de l'Associació d'Amics i Amigues de l'Ebre, Marc March, que ha destacat que "inaugurem una exposició que ens parla del passat, però que també és molt actual" perquè "les mirades d'un fotògraf davant d'uns edificis enrunats en fa reflexionar sobre el pas de la història, de la gent i dels edificis". Per March "tot això també és un patrimoni etnològic que, com deia l'autor, li hauria agradat ser arqueòleg per saber com vivia la gent en aquells espais".

Finalment, March ha valorat positivament que la mostra pugui formar part de la Capital de la Cultura Catalana ja que "totes aquelles activitats que es puguin exportar i donin a conèixer Tortosa i les Terres de l'Ebre fora del territori són benvingudes".Tortosa, Terres de l'Ebre, 19 de juny de 2021


Redactat per: Irene López