6/07/2021

El ple de l’Ajuntament de Tortosa rebutja la moció del COREMBE que volia mantenir el monument franquista

La sessió plenària de l'Ajuntament de Tortosa ha rebutjat la moció popular del Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (COREMBE) que pretenia mantenir el monument franquista de la Batalla de l'Ebre d'enmig del riu per un total de 13 vots en contra (CUP, Movem Tortosa, PSC i ERC), 7 abstencions (PDeCAT) i 1 vot a favor (C's).

En la seva argumentació, el portaveu del COREMBE, Josep Otero, ha explicat que "la consulta del 2016 era per promoure la memòria històrica i la Pau i, des d'aleshores, no s'ha fet cap acció al respecte i actuar ara és un menyspreu a la ciutadania i un decret autoritari", considerant que el 2016 guanyà per un total de 5.755 vots l'opció de reinterpretar el monument.

Per Otero, "no ha canviat res respecte el 2016 perquè vostès l'hagin descatalogat del POUM" i que "el mateix Ajuntament va usar aquests arguments el 2016 per dir que no es podia fer res en aquell moment".

En aquest sentit ha argumentat que "venim en caire constructiu i per impulsar la concòrdia i fer créixer el patrimoni històric i turístic de la ciutat" i que "volem obrar d'acord amb el resultat de la consulta", ja que "no sempre el més correcte és el més popular ni el més popular allò correcte". Acabant la seva intervenció lamentant que durant aquest temps hagin rebut insults i improperis de tota mena, essent acusats de feixistes.

Des de la CUP, el seu portaveu, Sergi Arnau, ha exposat que la campanya del COREMBE "és una vergonya monumental", ja que "van de la mà de Tortosins pel Monument i de l'ultradreta de VOX". Per considerar que "la reinterpretació és una banalització del franquisme".

En el seu torn, el portaveu del grup municipal de Ciutadans, Miquel Albacar, ha dit que "votarem a favor, al costat dels 5.755 ciutadans que van votar a favor de mantenir el monument" i que el que ha passat al ple ha estat "una incoherència total".

Per la seva banda, el representant del grup d'ERC, Xavier Faura, ha exposat que "la nostra posició ideològica no significa que tinguem amb vostès cap mena d'antagonisme" i ha recordat que "el monument és franquista i això és del tot indiscutible". Per afegir també que "el debat estèril no ens duu a cap banda més enllà de despertar els esperits feixistes".

La representant del grup municipal del PSC i regidora de memòria històrica de l'Ajuntament de Tortosa, Dolors Bel, ha reconegut que aquest debat "és un dels temes més polèmics de la ciutat", però ha defensat que "el monument imposat per Franco era un exercici de cinisme per tal de commemorar una Pau plena de por i de la repressió del règim franquista". Ha ressaltat que "cal dignificar els espais públics per crear espais de memòria reinterpretatius per a tota la ciutadania perquè la memòria és record, el record és història i la història és aprenentatge". El PSC ha demanat també que, un cop es retiri el monòlit, es torni a construir una passarel·la que uneixi les dues bandes de la ciutat i que recuperin així l'antic pont de barques i el posterior Pont de la Cinta bombardejat durant la Guerra Civil.

En nom de Movem Tortosa, la regidora Marga Abelló, ha comentat que "en un exercici d'autocrítica hem de reconèixer que la consulta del 2016 va acabar esdevenint un sense sentit en no tenir l'Ajuntament cap competència sobre aquest fet". I ha demanat també que es pugui construir la passarel·la per recuperar la memòria de l'antic pont de barques i del Pont de la Cinta.

Finalment, des del grup municipal del PDeCAT, la seva portaveu, Cinta Espuny, ha defensat la seva abstenció en la votació tot argumentant que "no hem donat l'esquena a la ciutadania perquè vam fer una consulta amb el suport de tots els regidors presents, excepte la CUP" i que "a posteriori es va anunciar que la llei de justícia ens obligava a retirar el monument i comptant amb el vistiplau del propietari, l'Estat espanyol". Remarcant així que "no podem fer res per canviar-ho ni tampoc per cometre una il·legalitat".Tortosa, Terres de l'Ebre, 7 de juny de 2021


Redactat per: Irene López