6/06/2021

Disset associacions memorialistes reclamen l’enretirada del monument franquista de la Batalla de l’Ebre sense més dilacions

Reunits a la banda dreta del riu Ebre, fins a trenta-un representants d'un total de disset associacions memorialistes dels Països Catalans han reclamat l'enretirada imminent del monument franquista de la Batalla de l'Ebre durant l'estiu, tal i com va anunciar durant la campanya electoral l'ara president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès.

Tots ells s'han sumat així al manifest impulsat per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, com també ho han fet més d'un centenar de personalitats provinents del món de la política, de l'associacionisme, de l'advocacia o de la cultura.

Així ho ha explicat la portaveu de la Comissió, Esther Baiges, que ha recordat que "ens ha costat molt aconseguir la seva descatalogació i ara entenem que l'Ajuntament de Tortosa no es desdirà i que dilluns no hi haurà sorpreses". Fent referència així al fet que l'entitat partidària de mantenir i restaurar el monument, COREMBE, així com l'associació que optava per reinterpretar-lo a la consulta del 2016, Tortosins pel Monument, han impulsat una ILP al plenari de l'Ajuntament de Tortosa que tindrà lloc el proper dilluns.

Fins aquí s'hi ha desplaçat també l'advocat i representant de l'ANC, Pep Cruanyes, per refermar que "les al·legacions dels recursos que s'han presentat no aturaran el procés de la retirada del monument" i que, de fet, "quan surti la resolució, el monument ja no estarà on el veiem ara". Per acabar reblant que "Tortosa no ha de ser coneguda al món per tenir un monument franquista, sinó pels valors culturals que té".

D'entre les entitats que han signat el manifest en destaquen: l'Associació de Víctimes per la repressió franquista de Tarragona, l'Associació R de Teatre de República, el Centre Obrer de la Sènia, el Memorial 1714, la Coordinadora d'Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià, l'Associació de Memòria de Mallorca o la Mesa de Catalunya d'Entitats Memorialistes, entre d'altres.Tortosa, Terres de l'Ebre, 4 de juny de 2021


Redactat per: Irene López