6/07/2021

COREMBE mobilitza més d’un centenar de persones per defensar el monument franquista a la Batalla de l’Ebre


Ahir a la tarda, el Col·lectiu per a la Reinterpretació del Monument a la Batalla de l'Ebre (COREMBE) i l'associació Tortosins pel Monument van aplegar més d'un centenar de persones a la concentració en contra de la retirada del monument a la banda dreta del riu Ebre.

La convocatòria, feta a través de les xarxes socials, era en resposta a la roda de premsa que divendres havia tingut lloc al mateix emplaçament per part de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa per anunciar el suport extern que havien rebut per part de disset associacions memorialistes dels Països Catalans.

Aquesta setmana passada els tècnics enviats per la Generalitat van començar a inspeccionar el terreny de la llera del riu a la banda de Ferreries on s'ha d'ubicar la grua que permeti l'enretirada del monòlit. Unes tasques que han esperonat encara més als partidaris de la reinterpretació i de la conservació d'aquest amb la recollida de signatures que ha promogut que tiri endavant una ILP que ha de ser defensada a la sessió plenària de l'Ajuntament de Tortosa d'aquest dilluns.

En aquest sentit, la portaveu del COREMBE, Consol Cordero, va reivindicar que "de 400 signatures que necessitàvem per a presentar la moció ara ja en tenim més de 1.700" i que "més de 5.000 persones van dir que sí a la reinterpretació del monument a la consulta popular del 2016".

Segons Cordero, "ara volem que aquest monument es reinterpreti i sigui un monument a la Batalla de l'Ebre, un monument per a la Pau i per a la concòrdia".

El segon portaveu de COREMBE, Joan Otero, anirà aquesta tarda a defensar la moció al ple de l'Ajuntament i ha informat que preguntarà als diferents partits polítics la raó per la qual han descatalogat el monument si la llei és la mateixa que la del 2016.

Otero va recordar que "aquest és un monument de l'etapa franquista, però ara ja no ho és i això ho hem de dir moltes vegades perquè s'entengui", apel·lant així a la voluntat última que més enllà del que puguin dir les 17 entitats memorialistes, "els qui tenen l'última paraula són els tortosins que van dir que volen que es quedi".

Entre els assistents a la concentració cal destacar la presència del regidor de Ciutadans de l'Ajuntament de Tortosa, Miquel Albacar, així com l'exregidor del PP, Xavier Dalmau, i diferents representants rellevants del sector empresarial tortosí.Tortosa, Terres de l'Ebre, 7 de juny de 2021


Redactat per: Irene López