6/22/2021

Anna Tomàs i l’Institut Dertosa presenten la ruta literària de Manuel Pérez Bonfill


Ahir es va presentar oficialment la ruta literària dedicada al professor i escriptor Manuel Pérez Bonfill, que ens deixà el 19 de juny d'ara fa tres anys.

La idea sorgeix d'un Treball de Recerca de l'alumna de segon de batxillerat de l'Institut Dertosa, Anna Tomàs. El seu estudi va anar més enllà de l'àmbit literari i acadèmic de Pérez Bonfill, potser el més conegut, per parlar també del seu àmbit familiar o, fins i tot, dels seus ideals polítics.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va explicar que "des de l'Ajuntament hem volgut anar més enllà i consolidar la ruta perquè tingui una continuïtat en el temps" i que "d'aquesta manera ens permetrà que les generacions futures puguin conèixer més qui va ser Pérez Bonfill, què va representar per a la ciutat i la seva innegable vàlua literària". Per acabar donant les gràcies a l'alumna i a la directora de l'Institut Dertosa, Francina Prades, per haver-la fet possible.

La ruta es va iniciar sota la portalada del que havia estat l'antic Institut Joaquim Bau ubicat a la plaça de Gerard Vergés. Una ruta que va comptar amb una important participació dels docents actuals i passats de l'Institut Joaquim Bau, ara dit Dertosa. Des d'allà el professor i l'escriptor, Emigdi Subirats, i el professor de llengua i literatura catalana, Pep Pinyol, van llegir el poema "Beneïts" del mateix Pérez Bonfill i el poema "M'arreglo els cabells", d'Anna Maria Bel, esposa de l'escriptor.

Per la seva banda, la professora de teatre del centre, Manolita Nadal, va explicar com Manuel fou l'impulsor del teatre a l'institut i, de fet, a tota la ciutat permetent que aquí es fessin estrenes d'obres rellevants de l'època al panorama artístic català. Un fet que donà al Bau un prestigi, una personalitat i una modernitat respecte als altres centres de la zona. Una tasca que les professores de literatura del centre van intentar continuar a partir del 1991, quan es jubilà, i engrandir en el moment en què van aconseguir impartir una EATP de teatre que ha acabat essent una assignatura optativa i que els acabà posicionant com al primer centre en impartir la modalitat del Batxillerat Artístic.

Des de la segona aturada de la ruta, a la Plaça dels Dolors, la directora de la Biblioteca Marcel·lí Domingo, Irene Prades, explicà la importància del llibre "Amb algunes branques d'oliveres" que editaren els companys del claustre de professors de l'Institut el 1991 en motiu d'un regal per a la jubilació del mestre Pérez Bonfill i que recollien cinc contes diferents on apareixen molts mots col·loquials i vivències o fets que agradaven a Manuel Pérez Bonfill.

El responsable del club artístic DiLlums al Forn, Ricardo Gascón, va explicar les característiques de la revista Gèminis amb textos de Pérez Bonfill i de Gerard Vergés, amb il·lustracions de Frederic Mauri, que fou editada per l'Ajuntament de Tortosa.

I des del mateix emplaçament l'exprofessor de literatura catalana i també escriptor, Manel Ollé, va lloar la figura de Pérez Bonfill com a professor i explicà que ell va ser-ne alumne seu i mai oblidarà el llistat de lingüistes que li donà a conèixer, molts més dels que mai després trobaria al llarg de tota la carrera.

Allà també va intervenir el qui era el director de l'Institut en temps de Pérez Bonfill, Ferran Buera. Buera va parlar de com l'escriptor va fer-li la proposta de la creació de l'aula de teatre i va llegir uns fragments del llibre "Amb algunes branques d'oliveres".

Després la ruta va continuar fins al carrer Mercaders, davant de l'edifici del Patronat Obrer Sagrada Família, ja que just allà és on la vídua de l'escriptor, Anna Maria Bel, havia tingut el seu estudi de ballet. Bel va fer una glossa al seu marit i a continuació dues ballarines interpretaren una dansa en homenatge a Pérez Bonfill.

I l'últim lloc de la visita és l'exterior del refugi antiaeri del C/ Ernest Hemingway, des d'on es parlà de la vessant política de l'autor. Allà, el regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, explicà que "Pérez Bonfill sempre parlava de la Guerra Incivil, ja que la va viure quan tenia 10 anys i això sempre el va marcar", recordant també que "ell era la imatge viva de l'exili interior, un home de sentiments catalanistes i proletaris".

Després de la interpretació de El Cant dels Ocells, els membres de La Tuna Folk van interpretar la cançó "Diguem no", de Raimon, que era una de les preferides de Manuel Pérez Bonfill.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 de juny de 2021


Redactat per: Irene López