6/06/2021

'A Vore', amb les coreògrafes Carme Balagué i Sònia Gómez, arrasa a Tortosa

Guardonats amb el Premi Butaca al millor espectacle de dansa del 2018, arriben al Teatre-Auditori de Tortosa amb més ganes i més força que mai, emplenant quasi tot l'aforament disponible. Aquesta és la terra natal que ha vist néixer i créixer la coreògrafa i balladora, Carme Balagué, al barri de Santa Clara. El retorn a casa encara és més compensatori si ve lligat a l'estrena d''A Vore', l'espectacle que t'ha dut al més elevat dels escalafons de la dansa del territori català.

I així, sota la direcció de Ramon Balagué i de la també balladora senienca i codirectora de l'espectacle, Sònia Gómez, A Vore es nodreix de la fusió de la jota amb la dansa contemporània per traspassar unes arriscades fronteres, les que separen la tradició de la innovació. Però l'espectacle no seria possible sense la important col·laboració del reconegut dolçainer, Pau Puig, acompanyat dels músics d'Astrio.

Ells mateixos es defineixen com a un espectacle de tradificció, però si la saviesa popular ens diu que la realitat supera la ficció, val més ser tot orelles i gaudir de la realitat virtuosa de la gran posada en escena.

Música electrònica, jazz, dansa contemporània i rock es donen la mà amb la jota, el ball tradicional, els cants de llaurar, els fandangos i les músiques de festa major del folklore popular. I és que, entre dansa i dansa, sempre hi ha un espai per a la lectura, concretament per a la del llibre "Del Folklore Tortosí", de Joan Moreira, que inspira el rerefons de l'obra.

En definitiva, una obra rupturista i innovadora que trenca els marcs mentals tradicionals establerts en unes terres, les de l'Ebre i les del País Valencià, per convertir en lloança aquest aprenentatge tot reformulant-lo, repensant-lo per tal de reivindicar-lo des de la visió del segle XXI com una aposta segura de dansa contemporània. Són generacions de balladores, d'instruments i de cants que s'entrecreuen i es complementen dalt d'un escenari com mai abans ho havia permès ningú. I de tot plegat, una ensenyança que ja deia J.V. Foix: "M'exalta el nou i m'enamora el vell".Tortosa, Terres de l'Ebre, 4 de juny de 2021


Redactat per: Irene López