5/04/2021

Xavier Pallarés: "Ens coordinem amb els ens locals perquè si bé millora la situació, el virus hi és, la pandèmia no ha passat i hem de mantenir la tensió"

El delegat territorial del Govern a les Terres de l'Ebre, Xavier Pallarés, ha presidit aquest matí una reunió extraordinària amb alcaldes i alcaldesses i presidents i presidentes dels consells comarcal per valorar la situació en què es troben les Terres de l'Ebre, ja que "necessitem la complicitat ciutadana i mantenim la coordinació amb els ens local perquè, si bé millora la situació epidemiològica, el virus hi és, la pressió assistencial es manté, la pandèmia no ha passat i hem de mantenir la tensió". A la reunió també hi han participat la directora territorial de Salut, Mar Lleixà, i del subdirector general de Coordinació de Saltu Pública a Tarragona i Terres de l'Ebre, Conrad Casas; el director territorial d'Interior, Joan Juan; el cap de la Regió Policial dels Mossos d'Esquadra, Vicenç Lleonart, i el responsable de Protecció Civil de les Terres de l'Ebre, Miguel Alonso.

En la mateixa línia, la directora territorial de Salut ha explicat que hi ha "un canvi de tendència en la recuperació a la Terra Alta i la Ribera d'Ebre però, hi ha un augment de casos al Baix Ebre i al Montsià; amb un impacte assistencial alt, tant a la primària com a l'hospitalària".
En concret, a data d'avui, a les Terres de l'Ebre acutalment el risc de rebrot es troba en 170, i la velocitat de propagació és de 0'85. Destaquen les dades del Baix Ebre, on el risc de rebrot actual és de 238 i la velocitat de propagació es troba en 1'46, amb un percentatge de proves positives és superior al 5%. Al Montsià, el risc de rebrot és de 157 i la velocitat de propagació és d'1'28. A la Terra Alta, el risc de rebrot es troba en 267, però la velocitat de propagació és només de 0'34. A la Ribera d'Ebre, el risc de rebrot és de 195, mentre que la velocitat de propagació és de 0'63.
I, pel que fa a la pressió assistencial, l'ocupació de llits és alta, amb 30 persones ingressades per Covid19: a l'UCI de l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 16 pacients, 11 de les quals amb diagnòstic Covid19; mentre que a planta són 14 i a l'Hospital de la Santa Creu hi ha 5 pacients ingressats per Covid19.

Des del Servei d'Epidemiologia tenen identificats, a dia d'avui, a la Regió Sanitària Terres de l'Ebre un total de 54 brots actius que contemplen més de 350 casos positius i entre 1.200-1.300 contactes estrets que es troben en quarantena, "la qual cosa en ha permès tallar les cadenes de transmissió i evitar més contagis, alhora que hem pogut detectar que l'origen de la major part dels brots s'ha produït en el nucli familiar (15), en l'àmbit laboral (12), en el nucli familiar no convivents (10), en l'àmbit social (7) i en l'escolar (5), mentre que altres àmbits la incidència és mínima" - ha destacat el subdirector general de la Coordinació de Salut Pública a Tarragona i Terres de l'Ebre, Conrad Casas.

D'altra banda, també han donat a conèixer als representants dels ens locals la situació i l'evolució de la vacunació a les Terres de l'Ebre, on "l'impacte és molt positiu, ja que el ritme ha augmentat les últimes setmanes i la previsió és que segueixi augmentant, la situació és molt bon a les residències i també entre el personal sanitari, si bé confiem reprendre la vacunació, ja que va ser aturada pels canvis en l'AstraZeneca" ha valorat Mar Lleixà. Així la darrera setmana les comarques ebrenques van rebre més de 12.000 vacunes i, per aquesta setmana, es compta amb més de 13.000 dosis.
Destaca la vacunació a les residència amb un 96'1% de la població institucionalitzada i el 85'6% del personal laboral que han rebut ja les dues dosis. Amb tot, hi ha dues residències, a la Natzaret de Móra d'Ebre i la Ibera d'Amposta, en taronja amb dos casos de professionals positius, sense afectació per als residents.
Una de les dificultats afegides de la pandèmia ha estat el contagi i aïllament de professionals de la Salut i les dificultats que se'n deriven. Actualment, un 86'7% dels professionals d'Atenció Primària i Hospitalària han rebut ja la primera dosi i un 76'4% la segona.
El següent grup de població a vacunar, seguint l'estratègia a Catalunya, han estat les persones amb gran dependència, de les quals el 86% ja han rebut la primera dosi, i les persones majors de 80 anys, el 90% de les quals ja tenen també la primera dosi.
Pel que fa a treballadors essencials, un 66'3% ja han rebut la primera dosi, i s'està treballant també en les franges de persones de 70 a 79 (73'2% ja han rebut primera dosi), de 66 a 69 anys (un 46'1% tenen la primera dosi) i de 60 a 65 anys (53'6% amb primeres dosis).

Finalment, la directora territorial de Salut ha explicat que a partir del proper dilluns, 10 de maig, entrarà en funcionament el Pavelló Firal de Tortosa com a espai per a la vacunació massiva "malgrat que hem apostat a casa nostra per mantenir diferents punts a les quatre comarques - Móra la Nova, Gandesa, Amposta i La Ràpita - a més dels espais de Roquetes i l'Aldea que ara reconvertim, perquè el que volem és que la ciutadani disposi de punts de vacunació el més propers possible". Així el Pavelló obrirà amb 5 boxes, 1.000 vacunes diàries, i prèvia petició de cita a https://vacunacovid.catsalut.gencat.cat i que "podria augmentar si tenim més vacunes i fos necessari, perquè la logística està preparada i els professionals també, ja que són els voluntaris de la crida qui s'encarregaran d'aquest espai, gestionat igualment des de l'Atenció Primària de l'ICS Terres de l'Ebre que són els que en tenen l'expertesa davant vacunacions massives" - ha avançat Mar Lleixà.