La sala d'exposicions dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre al Palau Oliver de Boteller acull la mostra "Vestits per ballar" que ha organitzat l'Esbart dansaire de Sant Jordi del barri del Clot de Barcelona. L'exposició es va inaugurar l'any passat en temps del Covid-19 a La Farinera del Clot i ara arriba a Tortosa per commemorar el congrés de recerca de l'IRMU, Recercat, que tindrà lloc aquest cap de setmana i, alhora, per formar part de les exposicions de la Capital de la Cultura Catalana.
Però, de fet, l'exposició es va idear al 1995 amb motiu de la celebració del 25è aniversari de l'Esbart Sant Jordi. Aleshores volien que fos una exposició de plafons acompanyada d'uns maniquins amb els vestits de les danses exposats, però no se'n van sortir perquè tenien més vestuari confeccionat que maniquins per exposar-lo. Al fina, els anys van anar passant i la proposta expositiva va mutar fins a convertir-se amb el que és ara; una mostra de nines de Famosa vestides amb els diferents vestits de les danses de l'Esbart. Aquesta, però, va ser una feina titànica i de molts anys, ja que no va ser fàcil aconseguir les nines, finalment cedides per part d'una família propera a la fàbrica de Famosa, ni tampoc per confeccionar tots els vestits amb els brodats, utensilis i pedreria que duien els originals.
El resultat és aquesta mostra de 48 parelles de balladors, tot i que aquí a Tortosa, per qüestions d'espai, només se n'han dut 34. Cadascuna de les vitrines compta amb un panell explicatiu del vestuari i del lloc en el qual es va utilitzar, a banda de diverses fotografies que l'il·lustren. L'última de les parelles que hi ha a la mostra és la representativa del ball més recent que ha interpretat l'Esbart. A més, també hi ha un vídeo amb fotografies dels diversos balls i dels vestits que falten i que no s'han pogut traslladar a Tortosa.
Així és com ho ha exposat el director de l'Esbart Sant Jordi, Ferran Sebrián, a l'acte inaugural que s'ha dut a terme aquest matí.
Per la seva banda, el delegat dels SS.TT. de Cultura de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, ha destacat que "l'exposició representa la nostra història, la de la cultura catalana que és l'arrel de tot i que il·lustra molt bé que allò que ens ha fer ser com som com a país". Finalment, ha volgut agrair també la feina feta per part de l'IRMU per la celebració del Recercat a les Terres de l'Ebre.
En el seu torn, el regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, ha explicat que "al llarg d'aquest cap de setmana la nostra ciutat acollirà prop de deu exposicions i això és possible gràcies a la contribució del Recercat que posen en valor la recerca que fan els centres d'estudis, que acostuma a ser silenciosa i de formigueta, però sense la qual no podríem estar avui aquí". Roig s'ha mostrar satisfet de poder acollir exposicions de fora, com aquesta vinguda des de Barcelona, en el marc de la celebració de la Capital de la Cultura Catalana, ja que "Tortosa ha estat sempre un territori de cruïlla dels Països Catalans, tal i com deia Cristòfol Despuig als seus Col·loquis". I és que, en aquest sentit, ha informat també que properament es presentaran els Col·loquis de la Capital de la Cultura Catalana. L'exposició es podrà visitar tots els matins fins al 30 de maig al Palau Oliver de Boteller.
Tortosa, Terres de l'Ebre, 5 de maig de 2021