5/19/2021

Unió de Pagesos demana a Agricultura que s’impliqui perquè es compleixin les normes de competència de mercat en el sector dels conills i els ramaders percebin uns preus justos


Unió de Pagesos ha traslladat al Departament d'Agricultura, mitjançant una carta a la consellera, Teresa Jordà, mesures urgents que necessita el sector del conill per poder fer front a la crisi que pateix des de fa molt temps, i ara agreujada, i que reiterarà a la Taula sectorial de demà. El sindicat demana a Agricultura que s'impliqui perquè les administracions catalana i estatal facin complir les normes de competència en el mercat, ja que el preu que perceben els productors, constant des de fa temps, no es correspon amb l'oferta i la demanda tenint en compte que hi ha menys producció. Cal tenir en compte que el nombre de places de conills s'ha reduït a Catalunya un 45% entre el 2009 i el 2019, i en l'últim any s'ha produït un augment important de les exportacions espanyoles (20,7%) i una forta reducció de les importacions (-39,5%)
 
En aquest sentit, entre altres mesures urgents, Unió de Pagesos reclama la creació de l'Observatori de preus del conill, ja que les pràctiques contra les normes de competència es detectarien més fàcilment. El sindicat recorda que l'Administració catalana no ha complert el compromís de la creació de l'Observatori de preus per al sector dels conills, que formava part del Pla de Govern per a la XII legislatura. Cal recordar que els cunicultors catalans han fet inversions per modernitzar les explotacions els últims anys i que no han estat compensats.
 
Unió de Pagesos també demana per al sector ajuts per fer front a l'encariment de les matèries primeres, ja que el preu del pinso per a engreix de conills ha augmentat un 30% en un any, de 240 euros/t a 269,9 euros/t, i als alts costos de producció, així com la reactivació del Pla estratègic de promoció de la carn de conill.
 
El sindicat també reclama l'habilitació de les mesures de la Resolució 279/XI del Parlament, de setembre del 2016, que instaven el Govern a establir mesures urgents per salvaguardar el sector del conill de Catalunya i donar suport a les iniciatives del sector per aplicar les condicions del Reial Decret 1086/2020, de 9 de desembre, que flexibilitza alguns aspectes de la normativa d'higiene dels aliments, mitjançant la creació d'escorxadors petits, d'explotació o altres que afavoreixen la venda directa.
 
Catalunya va ser referent estatal en aquest sector, tant en producció, sacrifici com consum, però en la darrera dècada el sector ha tingut un gran impuls a Galícia i Castella-Lleó, i ha fet una conversió cap a un model d'integració, diferent de la producció tradicional, i que competeix amb preus amb el model català. Aquestes circumstàncies, juntament amb la disminució del consum de conill a les llars catalanes del 38% entre el 2013 i el 2019, han comportat una caiguda important de la producció a Catalunya: en els darrers deu anys s'han tancat un 36% de les granges i les que encara continuen, treballen a un 80% de la seva capacitat.