5/21/2021

Reunió amb representants de la Taula de Consens del Delta per analitzar la situació davant el projecte del Ministeri de translocació de sorres al Delta de l'Ebre

Davant la proposta del Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic de mobilitzar i aportar 385.000 metres cúbics de sorra per protegir el front litoral del Delta de l'Ebre, el Departament de Territori i Sostenibilitat s'ha reunit amb representants de la Taula per informar-los de la recepció d'aquest projecte i expressar la voluntat d'estudiar conjuntament la proposta del Ministeri.

 

El Departament sempre ha defensat una solució estructural i definitiva per al delta, com la mobilització dels sediments fluvials retinguts als embassaments de l'Ebre, però ha defensat que, mentrestant, calia protegir el delta. "Tal i com vam fer palès en les nostres aportacions presentades al Pla estatal per a la protecció del Delta de l'Ebre, la protecció del litoral amb la translocació de sorres, tot i que no pot ser una solució estructural, sí que és necessària i urgent en la situació actual", ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

 

El conseller celebra que s'hagi fet aquest pas: "Aquesta proposta constata, tal i com sempre hem explicat, que la translocació de les sorres litorals és competència i responsabilitat del Ministeri; i com sempre hem dit, nosaltres col·laborarem perquè l'actuació es pugui fer amb la màxima celeritat".

 

La proposta del Ministeri contempla 385.000 metres cúbics que es distribuirien entre la platja de l'Arenal, a l'Ampolla (25.000 m3); la platja de la punta del Fangar-sud/els Vascos (30.000 m3); la platja de la Marquesa, la Bassa de l'Arena i Riumar, a Deltebre (120.000 m3);

la platja de l'Illa de Buda, a Sant Jaume d'Enveja (60.000 m3); i la platja del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita (150.000 m3).

 

Des de Territori i Sostenibilitat es reitera l'oferta de col·laboració al Ministeri per acordar conjuntament el Pla de Protecció del Delta i es referma la voluntat de continuar col·laborant amb la Taula de Consens del Delta. "La tramitació d'aquest projecte ha d'aportar seguretat jurídica i certesa de compliment de les normatives ambientals", ha explicat Damià Calvet.