5/16/2021

Lokals Normals i La Companyia participen al Dia Internacional dels Museus

Entre els dies 15 i 18 el Museu de Tortosa celebra les Jornades de Portes Obertes amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus. Ahir al vespre, el pati del Museu va acollir la tradicional nit dels Museus, enguany adaptada als temps del Covid-19, i ho va fer amb el concert de Lokals Normals, una formació juvenil local que ahir feia la seva vestida de llarg amb la presentació pública dels seus 14 integrants.

Així ho va explicar el seu impulsor, Jordi Ventura, que va ser qui els va descobrir a través d'Instagram a l'estiu quan van voler organitzar el cicle de música Viu l'Estiu!, també al mateix espai del Museu de Tortosa. Ara s'han organitzat i constituït com a una plataforma que doni impuls als joves talents del territori ebrenc, d'edats diverses i d'estils musicals ben diferents, per tal que puguin projectar-se com a músics o cantautors emergents i comencin així la seva carrera musical o escènica.

Els estils són ben diversos i van des del jazz fins al trap, passant pel hip-hop, el rap o el soul.

Tot el muntatge ha estat a càrrec del músic de la formació de Quico el Célio, Josep Lanau, ja que el seu fill n'és un dels principals promotors de la iniciativa.

En un pati que es va emplenar de gom a gom, amb prop d'unes 300 persones, i en el qual hi va haver moments en els quals es va fer difícil mantenir les distàncies de seguretat reglamentàries, van presentar-se els diferents membres del col·lectiu. Cal destacar que hi va haver una trentena de persones que no va poder accedir al pati perquè l'aforament ja estava al màxim de la seva ocupació i que es van fer també torns de públic en funció de l'actuació que venien a veure.

La tarda s'inicià amb la demostració de rap per part dels rapers Aka Pedro i Bby Balí. A continuació, cançons d'Amy Winehouse, Sting, Dua Lipa, Beth Rodergas, Hozier o El Canto del Loco, entre d'altres, per part d'Anni Talarn, Míriam Membrive, Josep Lanau, Meritxell Membrive, Aina Grisó, Clàudia Domingo, Alba Paredes, Francesc Teruel, Júlia Araujo, Moisès Tarazaga, Mireia Ruiz, Joan Villaécija, Laura Moreno, Mar Grifoll i Oriol Gombau; van conduir l'actuació dividida en dues parts.

L'objectiu de la formació, a partir d'ara, és fer una gira per les diferents poblacions de les Terres de l'Ebre per poder anar captant joves talents musicals que se sumin al col·lectiu perquè és molt difícil consolidar-se, i més, si no disposen de suficients suports. Un fet que reclamen els integrants de la mateixa formació, ja que els ha costat molt fer-se escoltar a l'Ajuntament de Tortosa i reclamaven des de fa temps poder formalitzar la seva presentació públicament.

D'altra banda, el matí de diumenge s'ha realitzat una visita guiada teatralitzada per part de dos dels membres de La Companyia de l'Escola Municipal de Teatre que es traslladaven al segle XVIII per explicar-nos com s'ho havia fet l'arquitecte, Pau Monguió, per construir l'edifici de l'Escorxador Municipal. La sala d'oreig, la sala dels sacrificis, el laboratori amb els veterinaris, els corrals dels porcs, bous, ovelles i cabrits, els dipòsits i l'oficina del capatàs. Totes i cadascuna de les sales explicades amb detall per a grans i petits perquè coneguin com era l'espai emblemàtic que ara acull el Museu de Tortosa. Alguns dels assistents a la visita han finalitzat el seu recorregut entrant a visitar el Museu.

Aquesta visita es repetirà dimarts 18 al matí però anirà només dirigida als usuaris i usuàries de les principals residències de gent gran de la ciutat, un dels col·lectius que s'ha vist més afectat per la pandèmia del Covid-19 i al qual se'l vol homenatjar amb aquesta activitat per part de la regidoria de cultura de l'Ajuntament de Tortosa.Tortosa, Terres de l'Ebre, 16 de maig de 2021


Redactat per: Irene López