5/08/2021

Arrenca el Recercat, el congrés de recerca històrica i patrimonial de l’IRMU, a Tortosa

L’Aula Didàctica del Museu de Tortosa ha acollit l’acte inaugural del Recercat, el congrés de recerca històrica i patrimonial que l’Institut Ramon Muntaner organitza anualment a nivell de tots els territoris de parla catalana. Enguany Tortosa ha estat la ciutat encarregada d’acollir-lo, ja que és la Capital de la Cultura Catalana.


La directora de l’IRMU, Mª Àngels Blasco, ha explicat que “el format d’aquest congrés serà híbrid i es podrà seguir també de manera telemàtica” i ha encoratjat els participants a “trobar ponts d’entesa i lligams culturals que hauríem d’anar enfortint i compartint per demostrar que la cultura és segura”.

El president de la Federació Catalana d’Ateneus, Pep Morella, ha celebrat la incorporació dels ateneus dintre del patronat de la família de l’IRMU, ja que “som institucions nascudes fa uns 200 anys en defensa de la llengua, la solidaritat, la cohesió social i la convivència”.

Per la seva banda, el vicepresident segon de l’IRMU, Josep Santesmases, ha exposat que “ens trobem al davant d’un Recercat esperançat perquè la situació és millor que l’any passat i, en un moment especial en el qual cal recordar les persones vinculades a l’entitat que ens han deixat a causa de la pandèmia”. Santesmases ha comentat també que “cal introduir canvis locals a escala global i que el sector cultural ha de créixer a través dels pressupostos públics” i que “la recerca bàsica a qualsevol territori és necessària per crear consciència crítica i reivindicativa”.

El delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya a les Terres de l’Ebre en funcions, Xavi Pallarès, ha destacat que “l’IRMU fa una feina indiscutible de servei a la societat de parla catalana”. En relació a l’edició d’enguany ha comentat que “l’any 2021 serà l’any del renaixement i del ressorgiment de la cultura catalana perquè un territori és viu quan la cultura també ho és”.

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha explicat que “des de l’Ajuntament us animem a conèixer Tortosa i el nostre patrimoni al llarg d’aquests dies” i que “amb les jornades tractareu temàtiques que tenen a veure amb Tortosa com el riu o els refugis antiaeris que us serviran per fer-vos una idea del que va patir aquesta ciutat amb els bombardeigs de la Guerra Civil”. Roigé ha informat que a l’agost Tortosa acollirà també el Congrés de Cultura i Territori que se celebrarà al campus de la URV i ha agraït “poder treballar amb els territoris germans que estem units per la llengua i la cultura perquè som un territori de cruïlla amb els Països Catalans com ho demostra encara l’exemple de la Diòcesi del Bisbat de Tortosa que va més enllà de Catalunya”.

Finalment, els assistents a l’acte inaugural han anat a visitar en grups reduïts l’Espai de la Jota del Museu de Tortosa acompanyats pel cantautor, Arturo Gaya, un dels membres del grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. També han pogut visitar l’exposició de pòsters dels projectes que han dut a terme els diferents centres d’estudis de Catalunya, Catalunya Nord, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i la Franja.


Tortosa, Terres de l’Ebre, 7 de maig de 2021


Redactat per: Irene López