5/08/2021

L’Institut Menorquí d’Estudis, Fermín Pardo i Joan Ramon Vinaixa, guardonats amb el premi Recercat 2021La sala petita del Teatre-Auditori Felip Pedrell ha acollit la cerimònia d’entrega dels premis del Recercat de les edicions del 2020 i del 2021, ja que l’any passat, a causa de la pandèmia del Covid-19, no es van poder entregar. A l’acte han assistit la presidenta de l’IRMU, Mª Àngels Blasco, el vicepresident segon de l’IRMU, Josep Santesmases, i l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé.

Els premiats del 2020 han estat la coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, Fina Salord, i l’IDECO Horta Sud, un guardó que ha recollit el secretari de la Federació d’Instituts d’Estudis del País Valencià, Manel Pastor.

Pel que fa als premiats del 2021 han estat ex aequo l’historiador, Joan Ramon Vinaixa, i el professor, Fermín Pardo, així com també l’Institut Menorquí d’Estudis.

Per la seva banda, la presidenta de l’Institut Menorquí d’Estudis, Cristina Rita, ha destacat que “el premi ens fa sentir dins d’una xarxa d’estudis important, on ja som 230 membres a l’IME i volem seguir sent útils per al disseny de futur de la nostra illa i per a les futures generacions”.

Juntament amb ella ha recollit el premi el conseller insular de cultura de l’illa de Menorca, Miquel Àngel Maria, que ha dit que “aquest premi, com deia Josep Pla, és un veritable monument a la ciutat de Menorca”.

El professor, Fermín Pardo, guardonat amb el premi de persona del Recercat, ha agraït la feina feta per part dels centres d’estudis del País Valencià i ha comentat que “estar a Tortosa ha estat una gran alegria perquè és com prolongar la València del nord cap a Catalunya, ja que aquí parlen igual que al Maestrat o a La Plana i un exemple ho és el bisbat de Tortosa que uneix diversos territoris de parla de llengua catalana”.

L’altre guardonat ha estat en Joan Ramon Vinaixa, historiador i expresident del Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre.

Un cop entregats els premis, el vicepresident de l’IRMU, Josep Santesmases, ha iniciat el torn dels parlaments de cloenda tot explicant que “l’aigua de l’Ebre és el resultat de la gent que hi ha confluït, procedent de molts territoris diversos, que l’han fet ser esplendorós. L’IRMU és, doncs, com un riu, un punt de confluència”. Ha volgut tenir un record per al conseller de cultura a l’exili, Lluís Puig Gordi, ja que ell fou qui tingué la idea d’incorporar la Federació d’Ateneus de Catalunya a l’IRMU.

Per acabar apel·lant a l’esperança col·lectiva en detriment dels individualismes per superar amb èxit la pandèmia del Covid-19, així com també agraint la tasca de la presidenta de l’IRMU, Maria Àngels Blasco, “en uns temps difícils i complexos de control polític”.

Blasco, que ha intervingut a continuació, ha volgut retornar aquest agraïment a tots i cadascun dels centres d’estudis i recerca i ha demanat “que es continuï fent aquesta tasca de recerca per transmetre tot aquest coneixement col·lectiu que des de l’àmbit local ajuda a sumar a l’àmbit nacional”. Per acabar recordant que “estimar la nostra terra no és lloar-la i enaltir-la, sinó conèixer-la en tota la seva amplària i profunditat”.

Finalment, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha reiterat la satisfacció del consistori per poder acollir el Recercat i donar els premis de les dues edicions. Roigé ha destacat que “som un territori que som cruïlla de camins i de cultures perquè som territoris germans que ens acompanyem” posant de relleu el fet que “si pugem al Port, a dalt de tot, podrem veure en un dia que el cel estigui clar, les Illes Balears i ens fa tenir amb ells una connexió especial”. Roigé ha volgut dirigir-se també al guardonat Joan Ramon Vinaixa, ja que, “ell és tot un referent al territori i ens ajuda a difondre el seu llegat arreu”.

L’acte ha conclòs amb una actuació de l’Aula de Músiques de la Terra de Tortosa i el grup de cant versat de El Mas de Barberans, dirigit per Arturo Gaya, Elena Maureso i Cati Plana, entre d’altres. El grup ha interpretat la cançó “Toc de panoli”, extreta del llibre de Joan Moreira, i la jota “Romanço del cec”, amb una lletra especial dedicada als participants del Recercat, i que recorda els romanços que antigament es representaven als mercats municipals i que eren els primers cronistes o reporters orals que hi va haver a les ciutats.Tortosa, Terres de l’Ebre, 7 de maig de 2021


Redactat per: Irene López.