5/24/2021

L’Associació d’Amigues i Amics de la UNESCO lliura el XIV Premi Federico MayorZaragoza

Després d'haver-lo de fer telemàticament a causa de la pandèmia, enguany s'ha pogut retornar al Teatre-Auditori de Tortosa per poder lliurar el XIV Premi Federico Mayor Zaragoza, al qual s'han presentat un total de 88 treballs; 48 dels quals són de centres educatius de les Terres de l'Ebre.

Sota el subtítol "Salvem el planeta, actuem ara, demà pot ser massa tard", la XIV edició dels premis s'ha centrat en una de les lluites que encapçala des de fa anys l'exdirector general de la UNESCO i president de la Fundació Cultura i Pau, Federico Mayor Zaragoza, la defensa del medi ambient, la sostenibilitat i el consum responsable.

L'acte s'ha iniciat amb un homenatge dirigit a l'anterior presidenta de l'Associació d'Amigues i Amics de la UNESCO a Tortosa, Montse Esteve, que va deixar-nos arran de la pandèmia del Covid-19, per part de la companyia de teatre de Valer Gisbert. En aquest sentit, el president de la Cambra de Comerç d'Indústria i de Navegació de Tortosa, Francesc Faiges, ha atorgat un quadre commemoratiu amb una fotografia de Montse Esteve i de Federico Mayor Zaragoza amb un poema d'aquest, als fills de Montse Esteve.

Per la seva banda, la presidenta de l'Associació d'Amigues i Amics de la UNESCO, Consol Sagrera, ha donat les gràcies a tots els centres participants, en especial als de Nicaragua, i ha lamentat que Mayor Zaragoza no hagi pogut assistir presencialment a l'acte, al qual no l'han autoritzat pel risc de la pandèmia del Covid-19. Sagrera li ha agraït "el seu constant suport i la seva generositat en la dotació del premi que han fet possible que hagin pogut arribar a celebrar aquesta XIV edició".

En relació amb el premi, ha explicat que "els participants han treballat les àrees del consum responsable i la sostenibilitat a través dels ODS 11 i 12 de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides" i ha felicitat a tots els protagonistes de l'edició, així com també als professors dels centres. Sagrera ha explicat que a causa de l'alta qualitat dels treballs presentats han decidit atorgar quatre accèssits, motiu pel qual s'han acabat lliurant un total de 19 premis. Finalment, ha volgut tenir un record especial per a Montse Esteve tot destacant que "va ser sempre un referent" i que "la convivència, el respecte, la justícia i el compromís per l'educació i la cultura han estat els valors que han guiat la seva vida".

Com hem dit, Federico Mayor Zaragoza no ha pogut assistir presencialment al lliurament dels premis, però sí que ha participat de l'acte telemàticament impartint la seva tradicional conferència.

Mayor Zaragoza ha exposat que "les meves arrels són les Terres de l'Ebre i estan a Tortosa" i que "Amigues i Amics de la UNESCO han estat absolutament essencials per a l'establiment i el desenvolupament d'aquest premi".

No s'ha estat de tenir un record per a Esteve, tot dient que "va ser extraordinària, sempre amb la mà estesa, sempre en una acció solidària permanent" a qui "a partir d'ara sempre recordarem en totes les edicions dels premis".

Ha mostrat la seva satisfacció de veure participants de Sud-Amèrica, als quals s'ha dirigit per dir-los que "ha de ser la joventut la que ens ha de començar a dir que hem de cuidar el planeta".

Ha volgut també agrair la feina feta per part de la direcció del campus de la URV a les Terres de l'Ebre, que properament prendran més protagonisme en l'organització dels premis.

Per Mayor Zaragoza "és molt important que sigui la gent la que participi per canviar la governança del món" i "no pot ser que estiguem sotmesos, des dels orígens dels temps, a un poder absolut masculí que ens ha portat a pensar que havíem d'obeir a aquell refrany pervers que diu que 'si vols la Pau, prepara la guerra". "Sempre hem estat desitjant-nos la Pau, però a continuació apareix la força, els soldats i les armes", ha recordat tot citant i agraint els esforços que han fet alguns dels expresidents dels EUA per canviar aquestes dinàmiques com Woodrow Wilson o Franklin Delano Roosevelt, malgrat lamentar "la immensa incoherència d'una societat de nacions creada pels EUA va decidir que no hi participaria com a membre perquè el partit republicà ho va descartar".

Mayor Zaragoza ha dit també que "la història ens ensenya allò que no s'ha de repetir mai més com els fanatismes, els feixismes, els nazismes..." i que, per contra, hem de tenir clar que "tots els drets humans som iguals en dignitat". Per deixar palès que "la carta fundacional de les Nacions Unides comença dient que 'nosaltres els pobres hem decidit evitar als nostres fills l'horror de la guerra'" tot i que, segons ell, "els pobres no existien fins fa 20 o 30 anys perquè la gent naixia i moria i no tenia dret a expressar-se ni a dir res". Un fet que canvià de mica en mica permetent la participació en la vida pública dels éssers humans, sobretot, de la dona que "ja podia participar amb total igualtat amb l'home". Per acabar concloent que "per primera vegada a la història estem fent front a reptes que seran irreversibles com la desaparició de l'Àrtic o el canvi climàtic" i que "els reportatges poden servir per crear la seguretat de saber reaccionar i tenir la nostra pròpia capacitat de fer-ho possible exposant-ho al davant de les potències mundials i deixant de guardar aquest silenci còmplice".

En el seu tron, el president del jurat i expresident de la UNESCO a Catalunya, Miquel Àngel Essomba, ha destacat que "la determinació i el compromís d'un bon grapat de dones i d'homes de l'Ebre compromesos a fer d'aquest món un món millor han tornat a trobar el ressò en l'organització i el lliurament d'uns premis que formen part del patrimoni immaterial de la nostra societat per tal d'infectar el virus de la solidaritat entre els i les més joves". Puntualitzant però que "el virus que ens preocupa és el que porta una corona, ja que ens ha recordat la fragilitat de la condició humana i la vulnerabilitat de les nostres societats perquè ha manllevat la vida de milions de persones al nostre planeta, com la de l'estimada Montse".

Per Essomba, "la comunitat fràgil és alhora resilient i sap convertir els desafiaments en oportunitats i reptes de millora", per matisar que "el virus que més ha d'amoïnar-nos avui és el de l'egoisme consumidor descontrolat que destrueix la Terra. L'afany de voler més comoditat artificial sense tenir en compte el llegat ambiental que deixem a les generacions futures". En el sentit que "jugar-nos la vida del nostre planeta significa jugar-nos la nostra pròpia vida" i que "el món de l'educació està compromès en aquesta lluita sense treva contra aquest virus".

Dirigint-se a l'alumnat dels centres per dir-los que "amb les vostres paraules ens heu recordat que hem de ser curosos amb l'ús de l'energia animant-nos a dur a terme una vida més saludable tot fent ús de transports menys contaminants perquè no hi ha cap planeta B". Per acabar fent un agraïment "a les educadores i educadors que s'han encarregar d'inocular el virus de la solidaritat i la sostenibilitat a centenars i milers de nois i noies arreu".

El director del campus de la URV a les Terres de l'Ebre, Jordi Sardà, ha agraït la col·laboració i total predisposició de l'Associació d'Amigues i Amics de la UNESCO en l'organització de l'acte i ha dit que "creiem en la importància i la rellevància d'aquest premi i, per això, hem demanat poder col·laborar més estretament amb ells". Sardà ha explicat que avui estava prevista la signatura simbòlica d'aquest nou conveni amb Federico Mayor Zaragoza, però no ha pogut ser perquè aquest no s'ha pogut desplaçar.

Finalment, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha començat el seu parlament recordant Montse Esteve, tot dient que "fou un exemple de treball i de benefici per a la societat" i ha saludat a tots aquells centres que no s'han pogut desplaçar presencialment i que han seguit l'acte de forma telemàtica a causa de la crisi sanitària del Covid-19. S'ha dirigit a Mayor Zaragoza dient que "aquests premis porten el seu nom, la seva il·lusió i la seva passió per un món millor" i que "cuidar el medi ambient és una urgència que no pot esperar més i amb la qual tots plegats hem d'aportar el nostre gra de sorra". Roigé ha felicitat a tots aquells que han fet possible els premis i, especialment, als guardonats.

Així doncs, en la primera categoria "Cicle superior d'Educació Primària i 1er Cicle d'ESO", el 3er premi ha estat per l'Escola la Falguera de Vilanova del Vallès pel vídeo "Eduquem en sostenibilitat" i han rebut una dotació de 150€. El segon premi ha anat a parar a l'Escola Enric Grau Fontseré de Flix pel projecte "I tu, ho tens clar?" i han rebut 250€, mentre que el 1er premi ha estat per l'Escola Sant Ignasi de Manresa i el vídeo "Què pots fer pel planeta?", rebent així un total de 400€. També hi ha hagut un parell d'accèssits en aquesta categoria per a l'Institut de Pineda de Mar i per a l'Institut-Escola CEIP El Temple de Tortosa.

Pel que fa a la categoria de "2n Cicle d'ESO", el 3er premi ha estat per l'IE Mare de Déu del Portal de Batea pel vídeo "Canviar és fàcil", el 2n premi ha anat a l'IES Càrcer pel vídeo "És hora de canviar" i el 1er guardó l'ha recollit l'Institut de Flix per l'obra "Poc temps per a un gran canvi". També en aquesta categoria s'han atorgat dos accèssits a l'Institut de Els Alfacs i a l'IE 3 d'abril, respectivament. Els imports econòmics dels premis són els mateixos per a totes les categories.

En la tercera categoria, la del "Batxillerat", el 3er premi ha estat per al Centro Educativo Inmaculada Concepción de Nicaragua pel vídeo "Todas y todos por un medio ambiente sostenible", mentre que el 2n premi se l'ha endut l'Institut Dertosa per vídeo "L'energia del Futur". El primer premi ha estat pel CC San José-Niño Jesús de Reinosa per "Imagínate".

La quarta categoria és la dedicada als "Cicles Formatius". El 3er i 2n premi han estat per a l'Institut d'Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya, de Sant Carles de La Ràpita, pels vídeos "Consum de proximitat" i "Quin tipus de turista vols ser?". El 1er premi se l'ha endut l'Institut del Montsià amb el projecte "Aparcament de bicicletes itinerant G2".

Per últim, en la cinquena categoria "Entitats i Institucions" s'ha atorgat el 3er premi al Consell de Participació Adolescent de Mollerussa pel vídeo "Mollerussa a la nostra mida: carril bici". El 2n premi ha estat per al Centre d'Educació Especial del Verge de la Cinta de Tortosa amb el vídeo "Les 3 R a l'escola" i el 1er per al també Centre d'Educació Especial Les Aigües de Mataró amb la creació amb llenguatge dels signes "El teu consum pot canviar el món".

L'acte ha comptat també amb la participació musical de la cantadora de jotes Sílvia Ampolla i el seu grup de ball de l'Escola de Lo Planter, que han conclòs la cerimònia.


Tortosa, Terres de l'Ebre, 22 de maig de 2021


Redactat per: Irene López