5/05/2021

La URV acull l’exposició “Contra les cordes” sobre patrimoni abandonat del País Valencià


L'espai URVIART del campus de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa acull des d'ahir la mostra "Contra les cordes", cedida per part del Centre d'Estudis del País Valencià amb motiu de la celebració del Congrés Recercat, organitzat per part de l'IRMU (Institut Ramon Muntaner) al llarg de tot aquest cap de setmana.

El director de la URV a les Terres de l'Ebre, Jordi Sardà, va agrair poder formar part de la Capital de la Cultura Catalana i col·laborar un cop més amb l'IRMU en les jornades del Recercat, tot destacant que "aquesta és la primera exposició que el campus organitza després de la pandèmia".

En el seu torn, el delegat dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l'Ebre, Ferran Bladé, va comentar que "tenim una oportunitat magnífica d'acollir el Recercat de l'IRMU que ajuda a dinamitzar tots els territoris de parla catalana" i que "aquesta és una exposició magnífica que fa una visió retrospectiva del patrimoni material i immaterial que ens caracteritza i posa de relleu la tasca que fa el Centre d'Estudis del País Valencià".

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, va explicar que "Tortosa ha tingut sempre uns lligams amb el País Valencià i aquesta exposició ho referma i ens apropa al seu patrimoni immaterial a través de la cultura popular dels moros i cristians o de la música que és molt semblant a la nostra". Agraint també la mà estesa per part del campus que "té també molts alumnes valencians i que els demostrarà que aquí aposten per la seva cultura que, al mateix temps, també és la nostra".

Finalment, la comissària segona de l'exposició i tècnica de l'IRMU, Elena Espuny, va destacar que "volíem crear un projecte conjunt entre diferents equips de treball i hem apostat per aquesta exposició denúncia dels elements culturals més amenaçats del País Valencià, per tal de tirar endavant amb les problemàtiques que podrien ser extrapolables a qualsevol territori". Així doncs, cadascun dels 12 centres d'estudis participants van proposar dos elements per a la mostra que fossin originals, poc coneguts i que garantissin l'equilibri territorial de tot el conjunt del País Valencià i tractessin el patrimoni natural, l'individual, el col·lectiu, els conjunts arquitectònics, el patrimoni gastronòmic, el material i l'immaterial.

Alguns dels llocs que formen part de la mostra són: les festes de Sant Joaquim, l'elaboració de les postres de l'alajú, el castell Barxell, l'aeròdrom republicà Villar de la Llibertat, els masos de la comarca del Maestrat, la festa de moros i cristians, la Casa Abadia, la xarxa fluvial de la Vall Albaida, el Palauet Giner-Cortina o l'Horta de Vallbona, entre d'altres.

La comissària informà també que aquest és el primer lloc del territori català on viatja la mostra itinerant i que properament sortirà el catàleg de la mostra que inclou també altres elements patrimonials que van ser descartats per a l'exposició.



Tortosa, Terres de l'Ebre, 5 de maig de 2021


Redactat per: Irene López