5/18/2021

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, inaugura l’exposició de la Capital de la Cultura Catalana al Palau Robert

Ahir a la tarda es va inaugurar l'exposició de la Capital de la Cultura Catalana, La cultura que vivim!, a l'edifici del Palau Robert de Barcelona. La inauguració va ser a càrrec de l'encara consellera de cultura en funcions, Àngels Ponsa, i va tenir com ha fet curiós de la jornada el fet de coincidir en el mateix dia en què, unes hores abans, al mateix lloc s'havia anunciat l'acord de Govern entre JXCAT i ERC.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, destacà que "aquesta exposició que avui us mostrem és l'expressió del que és la cultura de la nostra ciutat. Una suma de tot el que confereix la identitat de la nostra ciutat", ja que, "tenim més de 2.000 anys d'història i volíem que fossin presents a la capital del nostre país".

Roigé explicà que a través de la mostra "podreu veure quins són els nostres principals autors de referència, la ciutat romana, del renaixement, el riu Ebre, els Ports, els pintors i escultors ebrencs, l'expressió corporal, el folklore, el treball artesanal, la creença, les festes o la gastronomia i els productes de proximitat".

Per acabar dient que "volem que aquesta exposició ens permeti que a Barcelona puguin visitar-la tota aquella gent que ve a veure les exposicions amb les que compartim espai i així tinguin ganes de venir-nos a visitar". Roigé va donar les gràcies pel suport que Ponsa els ha donat en tot moment i el fet d'haver estat sempre al seu costat, com ho són els casos de la rehabilitació de la muralla del Rastre o de l'impuls de la CCC.

Per la seva banda la consellera de cultura, Àngels Ponsa, explicà que ja coneixia l'exposició perquè l'havia visitada al Museu en una estada a Tortosa i que "em va fer il·lusió adonar-me que coneixia tots els tresors quan vaig visitat l'exposició. La meva relació amb Tortosa no és només d'aquests nou mesos en els quals he estat consellera, sinó que amb l'alcaldessa i en Ferran Bel hem compartit estones al Parlament i, per tant, una amistat i he vingut a Tortosa diverses vegades i per la Festa del Renaixement".

Ponsa va reivindicar que "les capitalitats de la cultura catalana posen en valor tot allò que es fa a nivell local de molts municipis que fan emergir, més enllà dels noms dels tortosins i tortosines, el fet que la resta del país s'ho faci seu i que en puguem gaudir conjuntament".

Per la consellera, "Tortosa té un patrimoni brutal de diferents èpoques que fa difícil trobar al país altres ciutats que tinguin tot aquest bagatge patrimonial" i que "l'exposició, que està molt ben plantejada, fa que es visualitzi molt bé el conjunt que té Tortosa i ajudarà a difondre-ho arreu dels Països Catalans perquè aquesta no és una ciutat que puguis visitar-la en un únic dia". Ponsa va agrair en nom del Govern el fet que "sempre que hi ha una relació amb Tortosa és una relació positiva i recíproca", per acabar desitjant que facin realitat tots els objectius que s'han marcat.

A l'acte s'hi va desplaçar una nodrida representació del consistori i de la regidoria de cultura de la ciutat, entre els quals en destaca el regidor de cultura, Enric Roig, el regidor de festes, Domingo Tomàs, l'exalcalde de Tortosa, Ferran Bel, i el comissari de la CCC, Marc Ballester, entre d'altres. Des de Barcelona s'hi desplaçà també el president de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela.

Cal destacar que l'exposició és una bona manera de donar a conèixer el patrimoni cultural material i immaterial que tenim a la ciutat, ara bé, podria ser molt més completa i plural del que és. La mostra es podrà visitar fins a finals de juny al recinte museístic del Palau Robert.

Barcelona, Barcelonès, 17 de maig de 2021


Redactat per: Irene López