Divendres a la tarda, la Biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa va acollir la presentació del conte solidari 'La flamenca Emma', de l'escriptora i periodista tortosina, Irene López i Favà.
La directora de la Biblioteca, Irene Prades, va donar la benvinguda tot destacant "l'especial il·lusió" que els feia el fet de tenir l'autora presentant el conte, ja que, quan tenia vuit anys participava amb la Biblioteca tot fent els seus contacontes amb peluixos.
A continuació, el regidor de cultura, Enric Roig, va començar agraint a l'escriptora la seva tasca solidària en servei de la comunitat fent-ho extensiu a tots aquells que han hagut de ser solidaris per ajudar a passar millor els temps de la pandèmia. Roig ha recordat que "aquest era un llibre que hauríem d'haver presentat ja al Sant Jordi, però que per causes diverses s'ha hagut d'anar aplaçant fins a avui", i que s'emmarca també dintre del cicle de presentacions que s'ha fet en motiu de la CCC. Per acabar destacant el fet que l'escriptora, també periodista, "avui no estàs fent fotos i prenent notes, sinó que està al davant, perquè ets tu la protagonista de l'acte".
El director del Projecte Emma i investigador de l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, el doctor Carlos López, ha iniciat els seus parlaments tot destacant que "el conte és una peça més d'un laboriós projecte solidari que centra la seva investigació en la recerca del càncer de mama a l'ICS a les Terres de l'Ebre" i agraint-li a l'autora la seva participació desinteressada amb el Projecte Emma tot dient que "és una bona manera d'apropar la malaltia als xiquets d'una manera més amable sense treure-li rellevància i intentant-ho fer de la manera més didàctica possible".
La iniciativa és encapçalada per la Fundació Doctor Ferran i cal recordar que l'equip d'investigació en Patologia Oncològica i Bioinformàtica de les Terres de l'Ebre, amb seu a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, fa més de 15 anys que investiga el càncer de mama. Actualment, la seva recerca se centra en el paper de la resposta immune dels ganglis de l'aixella, en l'evolució de les pacients amb càncer i la propagació a la resta del cos.
Per acabar recordant que "és per això que tots els beneficis recaptats amb la venda d'aquest conte, i de tots els productes de marxandatge ja existents del Projecte Emma, van destinats a aquesta recerca".
L'escriptora, Irene López, explicà que "el conte narra la història de l'Emma, la flamenca més flamenca del Delta, que viu a la colònia de la Badia dels Alfacs. Ella, juntament amb la seva germana, Fangar, i el seu amic, Soleil, ens explicarà com s'ho va fer per convertir-se en una prestigiosa investigadora en la recerca de la cura del càncer de mama".
El conte, amb un clar ADN ebrenc, està inspirat amb el vídeo promocional del Projecte Emma, obra de Lydia Beltri, de Lupini & Ratini Produccions Siderals. Allà, l'audiovisual comptava amb la col·laboració d'uns quants músics i cantautors ebrencs, és per això que, al conte de l'Emma, són també citats els cantants Joan Rovira, Èric Vinaixa, Aitor Cugat (Xeic!) i el grup de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries.
López destacà que "decideix involucrar-se en aquesta aventura per poder parlar, a través d'un conte, de tres persones properes que coneix molt bé i que encarnen el caràcter i els valors dels tres personatges del conte, contribuint així també a que moltes persones que poden estar experimentant en aquests moments sentiments similars als de l'Emma, ja siguin nens o adults, puguin identificar-se fàcilment amb la protagonista de la història i els seus companys". Cal destacar que els personatges del conte existeixen en format peluix i dos d'ells són protagonistes del contacontes "Un Riu de Contes" que Irene López interpreta al llagut turístic de Lo Sirgador a les Festes de la Cinta de Tortosa.
Per això, tal i com s'ha exposat, la voluntat última del conte és transmetre la història que hi ha al darrere de la malaltia als més petits i fer que aquests la coneguin de prop i, potser, amb un punt menys de dramatisme. Comptant amb la voluntat de poder-lo utilitzar i promocionar com a material pedagògic als centres educatius del Baix Ebre, així com també a través de la Xarxa de Biblioteques de Catalunya, tot fent-ne contacontes i presentacions didàctiques. A més, el conte també formarà part de l'Arxiu de contes feministes de l'ICD.
Tot això també és possible gràcies a l'acurada tasca de la seva dibuixant de Flix, Ainoha Kuns, que ha dotat d'un caliu especial i d'una atmosfera relaxant els personatges del conte. Unes tonalitats amables i serenes que fan que cadascuna de les il·lustracions interactuïn emocionalment amb el lector.
Els membres del Projecte Emma han excusat també l'assistència de l'autor del pròleg del conte, l'escriptor, Emigdi Subirats, i l'editor de Linx Edicions, Ramon Masdéu.
A Tortosa es pot adquirir pel preu de 15€ a la llibreria Viladrich, a Conficon, Mauart, la botiga del Parador Nacional del Castell de la Suda, Softmita o la farmàcia de Ferreries, entre d'altres. A més, també està disponible a la botiga on-line: https://www.llibresdautor.cat/La-flamenca-Emma
A l'acte ha assitit també la fins ara directora de l'ICS a les Terres de l'Ebre, Mar Lleixà, i el regidor de turisme de l'Ajuntament de Tortosa, Sisco Pepió, entre d'altres.
Tortosa, Terres de l'Ebre, 28 de maig de 2021