5/10/2021

El Recercat finalitza amb una visita guiada a les Avançades de SantJoan

Aquest matí s'ha posat punt i final a les 17enes jornades del Recercat, organitzat per l'Institut Ramon Muntaner, amb una visita guiada a les Avançades de Sant Joan per part dels membres de l'Associació dels Amics dels Castells.

La ruta s'ha iniciat a la plaça de l'Absis i ha visitat, en primer lloc, el castell de la Suda, l'alcassaba musulmana del segle X. Allà s'han observat les restes del cementiri andalusí i les restes del poblat andalusí que es troben a la part de sota de l'actual piscina de l'hotel del Parador Nacional de Turisme del castell de la Suda. A continuació s'ha visitat també l'antic polvorí del castell.

Des d'allà, el grup s'ha dirigit ja a les Avançades de Sant Joan per visitar els diferents cossos de fortificació que la conformen.

L'arquitecte, Dídac Gordillo, ha estat el guia de la ruta que ha explicat la importància defensiva dels dos cossos de fortificacions que constitueixen les Avançades de Sant Joan. Gordillo ha explicat als visitants que aquestes formen part de la continuïtat de la muralla medieval del segle XIV i van ser construïdes com a reforç defensiu de la ciutat entre els segles XVII i XVIII. El model utilitzat és el francès i consisteix en dos mitjos baluards.

Així doncs, la primera avançada consta de dos baluards flanquejats per barbacanes que connecten a la part nord amb la muralla del segle XIV que arriba fins a la Torreta del Célio. Pel que fa a la segona avançada, aquesta s'estructura al voltant d'un pati d'armes central envoltat d'un fossar i al qual també s'hi troba un polvorí.

A la ruta també han assistit el president dels Amics dels Castells, Jordi Mulet, així com el regidor de cultura de l'Ajuntament de Tortosa, Enric Roig, el regidor de turisme, Sisco Pepió, el regidor d'esports, Ximo Martorell, i la comissària segona del Recercat, Elena Espuny.Tortosa, Terres de l'Ebre, 9 de maig de 2021


Redactat per: Irene López