5/13/2021

El Museu de Tortosa se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus


El regidor de cultura, Enric Roig, ha presentat aquest matí el programa d'activitats que té previst el Museu de Tortosa de cara a la celebració del Dia Internacional dels Museus que tindrà lloc el proper dimarts 18 de maig. Aquesta edició duu per títol "El futur dels museus: recuperar i reimaginar", ja que, després d'estar sotmesos a unes restriccions severes d'aforament durant tota la crisi de la pandèmia del Covid-19, s'han vist més obligats que mai a reinventar-se i a obrir amb noves propostes i ofertes per atreure, de nou, els visitants.

Roig ha explicat que aquest "és el dia en què els museus d'arreu del món són protagonistes de posar en valor aquella tasca que fan per a la societat i com a elements dinamitzadors i pedagògics que ens fan avançar com a societat en la recerca del nostre patrimoni" i que, a Tortosa, "se celebra ininterrompudament des del 2012 que és quan el Museu es va establir definitivament a l'espai de l'Antic Escorxador Municipal".

L'any passat, arran de l'esclat de la pandèmia del Covid-19, la diada no es va poder celebrar com és habitual i es va fer una jornada telemàtica en la qual es va fer una visita virtual en la qual va participar-hi l'alumnat de l'Escola de Remolins. Mentre que la ciutadania va poder participar del Museum Quiz a través d'Instagram Stories.

Ara, afectats encara per la pandèmia i per la manca de turisme exterior, els museus estan apostant per restablir una nova relació entre la societat i els museus.

Roig ha donat a conèixer que "hem volgut adreçar les activitat als dos col·lectius que més han patit la pandèmia: els joves i la gent gran". Per això, dissabte a les 19h tindrà lloc un concert Jam Session a càrrec de la formació juvenil de Lokals Normals amb els músics i cantants Josep Lanau, Míriam Membrive, Aka Pedro, Mar Grifoll, Anni Talarn i Oriol Gombau. Tindrà lloc al pati del Museu de Tortosa i serà gratuïta, però caldrà inscriure's prèviament a través del correu: museudetortosa@tortosa.cat

Diumenge 16 de maig a les 12h es realitzarà una visita teatralitzada adreçada a tots els públics per donar a conèixer la història de l'edifici de l'Antic Escorxador. Anirà a càrrec de La Companyia de l'EMT i també s'haurà de fer una reserva prèviament al correu electrònic del Museu perquè l'aforament és limitat.

D'altra banda, aquesta mateixa visita teatralitzada es repetirà el proper dimarts 18 de maig, el Dia Internacional dels Museus, i estarà exclusivament dirigida als usuaris i usuàries de les residències de gent gran del municipi com el centre de l'Onada, la residència de Sant Miquel Arcàngel, el programa Sempre Acompanyats de la Creu Roja i l'Hospital de la Santa Creu de Jesús.

Amb tot, cal recordar que el Museu de Tortosa farà una jornada de portes obertes els dies 15, 16 i 18 de maig.

Per últim, Roig ha volgut tenir un record per la figura del pintor tortosí, Miquel Paton, que ens va deixar fa poc i que al 2017 va fer una visita guiada a la seva exposició "Formes d'un anhel" que va acollir la Sala Antoni Garcia, amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus.

I encara en l'àmbit museístic, s'ha informat que l'exposició "La Cultura que vivim!", de la CCC ja ha marxat cap a la seva propera destinació, el Palau Robert de Barcelona. Allà serà inaugurada el proper dilluns a les 18h de la tarda a càrrec de la consellera de cultura, Àngels Ponsa.

El 21 de maig s'inaugurarà també l'exposició "Tota pedra fa paret", dedicada a l'art de la maçoneria de les construccions murs de pedra seca, a la Sala Antoni Garcia i es podrà visitar fins al 27 de juny.Tortosa, Terres de l'Ebre, 13 de maig de 2021


Redactat per: Irene López