5/06/2021

El Memorial Democràtic instal·larà 119 llambordes Stolpersteine a Catalunya fins a finals d'any

El Memorial Democràtic preveu instal·lar, entre maig i desembre d'enguany, 119 llambordes Stolpersteine a Catalunya en record dels deportats als camps de concentració nazis. Són les peces artístiques urbanes creades per l'artista alemany Gunter Demnig. Es col·loquen al davant de la darrera residència que va tenir la persona en llibertat.

La instal·lació d'aquesta nova remesa de llambordes començarà aquest divendres 7 de maig a Roses (Alt Empordà), a les 12 h, amb la col·locació de la peça en record del veí de la població deportat Ermengol Romañach, al carrer Perelada, 35. Hi participaran el director del Memorial Democràtic, Jordi Font, i l'alcaldessa de Roses, Montse Mindan.

Vilanova i la Geltrú, set mesos més tard

L'endemà, dissabte 8 de maig, s'instal·laran llambordes a Vilanova i la Geltrú (Garraf), Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i Agullana (Alt Empordà).

La col·locació a Vilanova i la Geltrú serà a les 10 h, a la plaça de la Vila, amb la presència de la consellera de Justícia, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Olga Arnau, i el president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga. Posteriorment es col·locarà cadascuna de les 17 llambordes, amb un acte individual d'homenatge per a cadascun dels deportats.

Les persones en record de les quals es col·loquen les llambordes són Eugeni Balduz, Francesc Barceló, Ramon Bascuñana, Máximo Flores, Marcel·lí Garriga, Gerard Ill, Rafael Inglada, Camilo María, Leandre Moliné, Miquel Obiol, Armand Pueyo, Joan Sagarra, Antoni Sánchez, Llorenç Torné, Francesc Tremps, Joan Úbeda i Francesc Vidal.

La col·locació de les llambordes en record dels vilanovins deportats havia estat prevista per al 3 d'octubre de 2020, ara fa set mesos. L'acte va ser ajornat per la pandèmia de COVID-19, però les llambordes s'han exposat fins ara a la planta baixa de l'Ajuntament. La consellera de Justícia, Ester Capella, les va lliurar al consistori el 18 de juliol de l'any passat.

 Sant Cugat, recorregut amb ofrena artística

 A Sant Cugat del Vallès s'instal·laran sis llambordes, en memòria de Bonaventura Bartralot, Francisco Calventus, Joaquín Moya, Josep Puiggròs, Miguel Sánchez i Lorenzo Villa. La col·locació començarà a les 11.30 h, a la plaça de l'Om, davant del Monestir de Sant Cugat. El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, participarà en l'acte de cloenda, a la Rambla Ribatallada les 13.30 h, que anirà a càrrec també de l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla. L'historiador José Fernando Mota, que participarà en l'itinerari, parlarà dels deportats davant del darrer habitatge de cadascun d'ells. El col·lectiu Som Veïnes durà a terme una intervenció-ofrena artística per a aquestes sis persones.

Agullana, conferència sobre la deportació

Dissabte es col·locaran també dues llambordes a Agullana, en record dels deportats Ildefonso Hernández, a les 18 h, al carrer Darnius, 47, i Ramon Pont, al carrer Joaquim Bech de Careda, 18, a les 18.30 h. El director del Memorial Democràtic, Jordi Font, assistirà a l'acte de col·locació de les llambordes, juntament amb l'alcalde d'Agullana, Josep Jovell. A les 19 h, el president de l'Amical de Mauthausen, Enric Garriga, farà una conferència a la Sala Polivalent del Municipi.

 Previsió de col·locació de llambordes al 2021 a les Terres de l'Ebre: 10 a Flix.

389 Stolpersteine a Catalunya

En aquests moments a Catalunya hi ha 270 Stolpersteine. Amb la col·locació de les noves peces, a finals de 2021 n'hi haurà 389. El Memorial Democràtic és l'encarregat d'adquirir les llambordes i coordinar-ne la instal·lació.

Actualment, n'hi ha a Albatàrrec (1), Barcelona (1), Cardona (3), Castellar del Vallès (5), Cervera (3), Cubelles (1), els Guiamets (1), Esparreguera (7), Figueres (11), Girona (16), Gironella (7), Granollers (7), Granyena de Segarra (1), Igualada (10), Lleida (11), Manresa (24), Mataró (15), Montornès del Vallès (3), Navàs (6), Olesa de Montserrat (10), les Oluges (1), la Prenyanosa (1), el Pont de Vilomara i Rocafort (1), Prats de Lluçanès (2), Pontils (1), Puig-reig (9), Ripollet (4), Rubí (11), Santa Coloma de Queralt (3), Sant Antolí i Vilanova (1), Sant Vicenç de Castellet (1), Sabadell (61), Sanaüja (1), Santa Perpètua de Mogoda (1), Súria (14), Talavera (1), Torà (1), Tarroja de Segarra (1), Torrelles de Foix (1), Vallbona d'Anoia (1), Vallfogona de Riucorb (1), Vilafranca del Penedès (9).

Les llambordes Stolpersteine són blocs de ciment, d'aproximadament 10 cm x 10 cm, amb una placa de llautó daurat on hi ha gravades les dades més rellevants de la víctima. Hi ha més de 82.000 llambordes a tot el món.