5/03/2021

El Consell Comarcal de la Terra Alta considera inadmissible el tancament de l’oficina de la Seguretat Social de Móra d’Ebre

El Consell Comarcal de la Terra Alta considera inadmissible el tancament de l'oficina de l'Instituto Nacional de la Seguridad Social de Móra d'Ebre, que donava servei als usuaris de la comarca, així com als de la Ribera d'Ebre i del Priorat.

L'oficina es va tancar durant l'estat d'alarma derivat de la pandèmia però des del Ministerio de Inclusión, Seguridad Social y Migraciones, finalment, se n'ha decidit que es tanqui de manera definitiva malgrat la carta que els tres ens comarcals van adreçar a la directora de l'Institut Nacional de la Seguretat Social, María Carmen Armesto. A la carta, les presidències dels ens comarcals van recordar a Armesto que les seus físiques de la Seguretat Social "són necessàries i imprescindibles a les zones rurals on predomina un envelliment considerable de la població i amb persones properes a l'exclusió o afectades per la bretxa digital".

Armesto va respondre a les presidències del tres consells amb una carta en què justificava la decisió del tancament de l'oficina per "la impossibilitat de dotar-la de la plantilla necessària per al seu funcionament" i indicava que els usuaris poden adreçar-se a partir d'ara al CAISS de Reus, situat a 48,2 quilòmetres de Móra d'Ebre, o al CAISS de Tortosa, a 47,9 quilòmetres. La carta finalitza afirmant que no s'ha rebut cap queixa formal per part dels ciutadans durant els darrers mesos en què l'oficina ha estat tancada de manera provisional.

"És inadmissible la resposta que rebem, menyspreant el territori i  argumentant que no tenen disponibilitat d'efectius ni de recursos humans per cobrir l'oficina, indicant que no es considera viable el seu manteniment i que el seu tancament suposa un menor cost econòmic per a l'Instituto Nacional de la Seguridad Social. Estem parlant d'un servei públic que dona cobertura a tres comarques, un servei públic que, com la resta, s'ha d'aproximar al ciutadà i la resposta que ens trobem va tot just en el sentit contrari: ens deixen sense el servei, l'allunyen i ens indiquen que aquest serà més efectiu incrementant les plantilles d'altres centres", expressa Neus Sanromà, presidenta del Consell Comarcal de la Terra Alta.

"Entenem que el criteri sobre la seva viabilitat no ha de ser en cap moment un criteri que condicioni el manteniment d'un servei públic. Des de quan un servei públic prioritza ser rentable per davant de donar el servei i la cobertura necessària al ciutadà? Entenem que no ens podem conformar amb aquesta resposta i hem de reivindicar l'equilibri territorial. A la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat no som ciutadans de segona, tenim els mateixos drets a ser atesos que qualsevol altra persona", afegeix Sanromà.

Els tres consells comarcals afectats pel tancament de l'oficina de la Seguretat Social de Móra d'Ebre s'han coordinat per continuar treballant per aconseguir-ne la reobertura.