5/29/2021

El Col·legi de Periodistes de les Terres de l’Ebre lliura els Premis Micro del 2019 i del 2020


La seu del Col·legi de Periodistes de les Terres de l'Ebre ha acollit aquesta tarda el lliurament dels Premis Micro del 2019 i del 2020, ja que l'any passat no es va poder fer l'entrega a causa de les conseqüències derivades per la pandèmia del Covid-19.

El guardonat amb el premi Micro Obert del 2019, Albert Curto, el director de l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre, ha referit que "m'identifico molt amb els periodistes perquè els periodistes i els historiadors ens dediquem a la notícia, nosaltres a la històrica" i ha agraït la confiança amb el col·lectiu periodístic de l'Ebre.

El Micro Tancat del 2019 va ser per l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que ha vingut a recollir el premi per explicar-ne els motius pels quals se li explicà que se li atorgà. Roigé ha engegat amb ironia que "estic contenta de rebre el premi perquè almenys tindré una peça del ceramista Joan Panisello a casa", per continuar comentant que "no comparteixo la nominació perquè jo sóc de les alcaldesses que més rodes de premsa he fet a nivell de les Terres de l'Ebre". Roigé ha detallat que se li va fer saber que el nomenament venia pel fet d'haver qüestionat el criteri periodístic de la CCMA quan la delegació de TV3 a l'Ebre no va treure cap notícia sobre els World Sports Games celebrats a la ciutat el 2019, reivindicant en aquest sentit que "ho tornaria a fer i tornaria a dir que la CCMA no ens va tractar bé".

A continuació, s'han lliurat els premis del 2020 i el Micro Obert ha anat a parar a mans de la directora de comunicació de l'ICS a les Terres de l'Ebre, Ana de Pablo, que ha agraït el guardó tot dient que "tenim ganes de fer bé les coses i de poder-les fer encara millor, donant la màxima informació i transparència en tot moment". Ha agraït la tasca, la prudència i la comprensió per part dels mitjans durant la pandèmia del Covid-19 destacant que "els periodistes sou els missatgers de la veritat i això és un benefici per a la ciutadania". Al mateix temps, s'ha volgut dirigir als professionals sanitaris dient que "estan encara ara aguantant una situació molt difícil i poques vegades m'han dit que no a l'hora d'atendre alguna de les vostres peticions".

Pel que fa al Micro Tancat, aquest ha recaigut en la portaveu de l'empresa de PADESA, Eva Abancéns, per la seva incomunicació i mala gestió del brot de Covid-19 a les seves fàbriques i pels silencis mediàtics exercits per aquesta.

Abancéns ha tingut la deferència de venir-lo a recollir i, igual que l'alcaldessa, ha respost amb sornegueria que en faria una fotografia per penjar-la a l'Instagram. No obstant l'anècdota, Abancéns ha reconegut que "ens heu fet créixer com a empresa i fer-nos adonar de les deficiències que teníem com a empresa a nivell de comunicació" i que "a l'inici no vam informar com i quan pertocava, és veritat, perquè estàvem més preocupats per la salut dels treballadors i ens vam oblidar de transmetre-ho correctament als mitjans".

Abancéns s'ha justificat dient que "som persones de rutines i ens costa d'adaptar a una nova situació", però "quan ens vam adonar de l'error vam haver d'afrontar també les notícies falses que s'havien difós". Reclamant al seu torn que "nosaltres acceptem els errors, però us demanem també objectivitat periodística". Per acabar donant a conèixer que ara l'empresa ha contractat una empresa de comunicació.

A més, també s'ha fet el lliurament del Micròfon Daurat al periodista, escriptor i arquitecte, Josep Bayerri, per la seva extensa experiència i reconeguda trajectòria al capdavant dels mitjans de comunicació. Bayerri ha rebut el premi emocionat de mans del qui fou un dels seus aprenents, el president del Col·legi de Periodistes a les Terres de l'Ebre, Josep Baubí.

Bayerri ha començat els seus parlaments recordant els anys daurats del periodisme de carrer, del periodisme de trinxera, com popularment es coneix, narrant algunes de les seves vivències com el fet d'haver de ser assotat per un regidor franquista enmig del carrer. Bayerri continuà endinsant-se al periodisme d'investigació publicant reportatges a Destino i, com explica, ha acabat retornant als textos d'opinió a través de la columna setmanal que té al Setmanari de l'Ebre des del 2014.

Però si hom recorda Bayerri a les Terres de l'Ebre és per ser el fundador d'Ebre Informes (l'actual Setmanari de l'Ebre) del qual sortia el primer número el 1978. L'Ebre Informes es reivindicava com un diari d'esquerres defensor de la tasca del president Tarradellas, però ell especificà des del primer dia que "no fos mai un diari al servei dels polítics". Bayerri continuà com a editor del diari fins el 1985, moment en el qual es decidí a fer el salt a la política, d'on arribà a ser regidor a l'Ajuntament de Tortosa. Però, finalment, reconeix "no poder-me resistir al cuquet periodístic", havent de retornar a les redaccions, en aquest cas tarragonines, el 1992. I d'allà feu el salt a la premsa nacional escrivint articles per a La Vanguardia i El Punt Avui.

La Biblioteca Marcel·lí Domingo fa anys que va recopilant tota la seva tasca per digitalitzar-la i penjar-la al fons de la plataforma Ilercavònia.

Per últim, ha intervingut el president del Col·legi de Periodistes, Josep Baubí, que s'ha dirigit directament als guardonats amb els micròfons tancats per destacar que "entenc que no agradi rebre'ls, però a l'alcaldessa no se li ha donat en absolut pel fet de ser una dona". Baubí ha reconegut també que "hem de felicitar al consistori la comunicació que hi va haver durant tota la pandèmia on hi havia una roda de premsa gairebé diària, ara bé podríem parlar-ne també de si això era excessiu o no". En relació a la guardonada de PADESA li ha dit que "nosaltres també intentarem millorar, però l'objectivitat de la premsa hi és tota", responent a les acusacions que havia fet Abancéns al recollir el premi.

Per acabar, ha dirigit unes paraules a Bayerri destacant que "ell va ser el meu mestre i jo no podia deixar de ser el president del Col·legi sense haver-li donat aquest premi".Tortosa, Terres de l'Ebre, 26 de maig de 2021


Redactat per: Irene López